MİDYE DOLMA
Arkadaşlar, midye dolmayı Şişli Halk Eğitim Mekezinde (Ben şu anda burada Pazartesi,Salı,Çarşamba grubunda ahçılık dersi vermekteyim Ekim ayından itibaren) Pazartesi,Salı grubu ile yaptık.Sağolsun Mehmet bey midyeleri pişirime hazır getirdi. Bana da sadece muhteşem pilavı yapıp, içini doldurup, pişirip sunmak kaldı. Servis tabağına dizdik, fotoğrafını çektim birde baktım 5 dk.içinde tabakta yeller esiyor. Bu arada hayatında midye dolma yemeyen arkadaşlar parmaklarını yediler. Afiyet olsun.....
İç Malzemesi:
2 su bardağı pirinç ( her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. )
1 su bardağı zeytinyağı
3 orta boy soğan
1 çay bardağı çam fıstığı
3 çorba kaşığı kuş üzümü
İsteğe göre maydanoz ve dereotu(ince doğransın)
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 tatlı kaşığı tuz
limon
2 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker,kimyon
2 yemek kaşığı nar ekşisi
İç malzemesinin hazılanışı:
1- Soğanı ve sarımsağı minik minik doğra.Boş tencerede soğanı, sarımsağı ve fıstığı 2-3 dak kavur. Zeytinyağını eklenir hafif pembeleşene kadar kavrulur.
2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp iyice kavuralım.
3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir. Ocaktan alınır.10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.
4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.
5- Hazırlanan iç pilav midyelerin içine doldurulur. Midyeler tencereye dizilip 2 bardak sıcak su,1/2 limon suyu, yarım kahve fincanı zeytinyağı bir kasede karıştırılıp üzerine gezdirilir. Üzerine düz bir kapak kapatılır ve üzerine ağırlık konur ki midyeler açılmasın.
Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
Midyelerin hazırlanışı:
1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.
2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır . Açılırken yana esnetilerek açılır ki içi rahat doldurulsun kabuklar kopmasın.
DİP NOT: Midyeleri servis yaparken hafif aralarını açıp
tencerenin dibinde kalan pişirme
suyunu pirincin üzerine dökersek
pilav daha yumuşak olur. Eğer midyeler 1 gece dinlenirse daha lezzetli
olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder