28 Mart 2014 Cuma


 BEYKOZ KEBABI




 
 
 
Arkadaşlar; bu tarif karnıyarığa benziyor fakat arada dünyalar kadar fark var. Bu tarifi yaptıktan sonra, lezzet ve görüntü olarak karnıyarık bu tarifin yanında hafif kalıyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus, bu yemek yapıldıktan sonra üzerindeki kaşar fırınlanınca hemen servis edilmeli. bekletilmemeli. Afiyet olsun:)))
 
MALZEMELER:
12-13 Adet patlıcan (küçük tek kişilik )
1 kg  kuşbaşı et dana (hafif yağlı)
3-4 Adet  soğan (yemeklik doğra)
6-7 Adet  domates (kabuklarını soy küp doğra)
1  su bardağı sıvı yağ
1  avuç taze kaşar rendesi
Tuz, pul biber, muskat rendesi
2-3  diş  ufak  sarımsak
1-2 dal dereotu ince kıyılmış (isteğe bağlı)
 
ÜZERİNİN PÜRESİ:
MALZEMELER:
4 Adet  orta boy patates
1-1,5  su bardağı süt  (kontrollü kullan sıvı olmasın)
½  yemek kaşığı tereyağı
Muskat rendesi, tuz
HAZIRLANIŞI:
Tereyağını tencerede erit. Ezdiğin patatesi kavur. Yavaş yavaş sütü ekle, parçalayıcı ile püre kıvamına getir.(Kesinlikle pütürlük kalmasın).Baharatını ekle, karıştır
SOSUNUN HAZIRLANMASI:
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
3-4 diş dövülmüş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 Adet kesme şeker (ekşi olmaması için)
Yağı ısıt, sarımsağı ekle, salçaları ekle kavur .4 su bardağı su ekle ve şekeri ekle, kaynat. Altını söndür.
HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları alacalı soy, karın kısmından uç kısımlara 3 parmak kalana kadar kes.(Eğer patlıcanlar uzun ise ortadan ikiye kes.
Derin bir kâseye su doldurup içine 1 yemek kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyelim. Elimizle karıştırıp eritelim. Patlıcanları kasenin  içine alıp karıştıralım ki her tarafı su ile ıslansın. Üzerine ağır tabak kapatalım ki  suyun üzerine çıkmasın.(Bu işlemin amacı patlıcanın kararmadan yağı az çekerek kızarması)Eti tencereye alalım, yağ eklemeden kendi yağı ve suyu ile kavrulur. Et kendi suyunu bırakıp çektikten sonra yemeklik doğranmış soğan ,sarımsak eklenir. 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir.2-3 dk. pişirilir, domates eklenir, domatesler suyunu bırakana kadar kavrulur. İnce doğranmış yeşilbiber eklenir. Tuzu, pul biberi, taze çekilmiş karabiber eklenir. Karıştırıldıktan sonra ,1 su bardağı sıcak su eklenir, etler yumuşayana kadar pişirilir. Derin bir tencerede bol yağda iyice suyu sıkılmış ,ıslaklığı peçete ile alınmış patlıcanlar kızartılır ve havlu kağıdın üzerine çıkartılır ki fazla yağı kalmasın. Kızartılan patlıcanlar fırın tepsisine dizilir. Patlıcanların yarık kısımlarına pişirilen etten doldurulur. Etli harcın üzerine hazırlanan salçalı sosun yarısı dökülerek et ıslatılır. Kalan  sosun  içine 1 su bardağı sıcak su eklenerek karıştırılır. Tepsinin dibine dökülür ki patlıcanlar kurumasın. Ve  tepsinin dibine dökülür ki  et  kuru olmasın. Etin üzerine patates püresi yayılır. Fırın 200 C ısıtılır. Yemek 20-25 dk. fırınlanır. Patateslerin üzeri biraz kızardıktan sonra fırından alınır.Rende kaşar pürenin üzerine yayılır, pişerken kurumasın. Peynir eriyene kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Bu yemek hemen servis yapılmazsa kaşarlar soğuyunca lastik gibi olur.


ISPANAK EŞLİĞİNDE BONFİLE
 

Arkadaşlar; ben bu yemeği bir restoranda yedim. Hoşuma gitti. Birkaç ufak değişiklikten sonra kendi sınıfımda da yaptım, arkadaşların çok hoşuna gitti. Ben bu yemeği sunum yaparken yanında lavaş ekmekte ikram ediyorum. Son derece doyurucu ve göze hitap eden bir yemek. Afiyet olsun:)))




 Malzemeler:
 
 
4 Dilim Dana Bonfile
1 Demet Ispanak
1 Adet Soğan
2 Adet Domates
1 Adet Yeşil Biber(Amerikan biberi)
1 Adet Sarı Biber( Amerikan biberi)
1 Adet Kırmızı Biber (Amerikan Biberi)
Sebze çeşnisi, tuz, karabiber
3-4 diş  sarmısak

2 kaşık yoğurt
2 adet patates (çeşni ve zeytinyağı ile harmanlayıp 1 saat dindendir, 200 c pişir)
3 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı:

İnce ince doğranan kuru soğanlar ve sarımsak sıvı yağda kavrulur,
Ispanak ilave edilir ve kavurmaya devam edilir,
Tuz, karabiber ve sebze çeşnisi ile tatlandırılır, 
Hazırlanan harç servis tabağına alınır,
Ayrı bir tavada jülien doğranmış dana bonfile sıvı yağda 4 dakika pişirilir, 
Önceden hazırlanan renkli biberler ilave edilir,
Kavrulan etler ıspanak harcının üzerine konur,
Süzme yoğurt ve elma dilim patates ile servis edilir.


AFİYET OLSUN :)
 
    


BAL KABAĞI ÇORBASI
 
 


Arkadaşlar; bu çorbayı Ömer arkadaşımız yaptı. Ömer bu çorbayı yapmak istediğini söyleyince diğer arkadaşlar bal kabağından tatlı olur, çorbası olmaz gibi tepki verdiler. Bende onlara yedikten sonra fikriniz çok değişecek diye cevap verdim. Aynen dediğim gibi oldu. Özellikle servis esnasında üzerini bu şekilde krema ile süslerseniz çok şık oluyor. Afiyet olsun:))))


MALZEMELER:


Yarım Bal Kabağı (Orta boy)
5-6 diş sarımsak (Kabukları soyulmamış)
5-6 dal biberiye
1 su bardağı parmesan peyniri rendesi
2 orta boy soğan
8 su bardağı sıcak su
1/2 Krema
100gr Tereyağı
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

HAZIRLANIŞI:
1 Orta boy kabağı, ortadan enlemesine keselim. Kabağın ortasındaki çukura biberiyeleri ve sarımsakları yerleştirelim. Tereyağı ile bal kabağının üst kısmını yağlayalım ve geri kalan tereyağının 4-5 parçaya bölerek kabağın ve biberiyelerin üzerlerine bölüştürelim. en son olarak üzerine zeytinyağı gezdirelim ve bu şekilde daha önceden ısıttığımız fırına verelim. Kabak yumuşayıncaya kadar fırında pişirelim, kızarmamasına ve kurumamasına dikkat edelim. (folyo ile üstü kapatılabilir) bir çorba tenceresinde küp doğradığımız soğanları zeytinyağı ile soteleyelim. Yumuşayan kabağı fırından alalım. Sarımsakları ve biberiyeleri çıkaralım. kabağı ufak parçalar halinde parçalayalım ve, kabuğunu soyduğumuz sarımsaklarla beraber ezerek püre haline getirelim ve parmesanı da ekleyerek bu püreyi soğanlarla karıştırıp 5 dk. kadar tencerede çevirelim. Tenceredeki karışımın içine biraz su ekleyelim, karıştıralım ve parçalayıcıdan geçirip pürüzsüz bir karışım elde edelim. 8 bardak sıcak su ekleyip, kaynatıp, kremasını verelim. Kaynayınca istenilen yoğunluğa gelince altını kapatıp sıcak servis yapalım. Limonla servis yapabilirsiniz. Üzerine kremadan süslemeler yaparak servis yapabiliriz
AYVALI KUZU KUŞBAŞI  (OSMANLI MUTFAĞI)
 
 
 
Arkadaşlar; bu yemek Osmanlı mutfağının meşhur yemeklerinden. İsmi bile ne kadar zengin değil mi?. Bu yemeği sevgili arkadaşımız Ömer yaptı. Ömer değişik mutfaklara çok meraklı bir arkadaşımız. İlk etapta Ayva'yı et yemeğinde düşündüğümüzde düşünce olarak çok itici geliyor fakat; Osmanlı mutfağında salça kullanılmadığı için, değişik sebzelerden, meyvelerdan, kuru incir, kayısı, erikten faydalanmışlar. Bizde Osmanlı mutfağını tanımak adına sınıfımızda birkaç Osmanlı yemeği yaptık, tadı da hoşumuza gitti. Tavsiye ederiz. Ömer kurstan sonra Sırbıstan'a mutfağını araştırmak için gidecek. Kendisine başarılar diliyorum. Afiyet olsun:)))

 
 
MALZEMELER: 
 
800gr kuşbaşı kuzu eti
2 ayva
25-30 adet arpacık soğan
zeytinyağı
tuz
karabiber
3-4 adet defne yaprağı
4-5 adet sarımsak
 
ETİN MARİNESİ İÇİN:
1 adet soğan (iri piyazlık)
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI :
Kuşbaşı kuzu etlerimizi doğranmış kuru soğan, süt ve zeytinyağından oluşan karışımın içinde 2 saat bekletelim ve etleri süzüp, soğanları etin içinden ayıklayalım ve etleri kurulayalım. (havlu kağıdın üzerine alalım)
üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirip , tuzunu biberini de ekleyip, önceden kızdırılmış tavaya atıp kavuralım. bu sırada başka bir tavada arpacık soğanları çevirelim. renk almaya başlayınca üzerlerine 1 tatlı kaşığı toz şeker gezdirelim. soğanlar renk almaya başlayınca, kavurduğumuz etlere ekleyelim ve üzerlerine etleri ve soğanları 1 parmak geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakalım. Soğanları pişirdiğimiz tavada, küp küp kestiğimiz ayvaları da hafif zeytinyağında çevirelim. yumuşamaya başlayınca diğer malzemelere ekleyelim ve kapağını kapayıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Sıcak servis yapalım.
 
NOT: Bu yemeğin eti kaliteli  ve yağsız olmalıdır

 

21 Mart 2014 Cuma

 
KEK TABANLI KOKO
 
 

Arkadaşlar; sınıfımızın Çarşamba grubunda İlkokul Sınıf öğretmenliğinden emekli Malatyalı Aysel Öğretmenimizin tarifidir. Elinin lezzetine çok güvendiğim bir kursiyerimizdir. Kursa hobi olarak ve zamanını değerlendirmek için gelmektedir. Bu tarif ve bunun gibi birkaç tane daha tarifi var. Bu lezzetli tarifleri sizlerle paylaşacağım. Aysel Hanım'ın tariflerine çok değer veriyorum. Çünkü yöresel tarifler yapıyor. Afiyet Olsun:)))) 

MALZEMELER:
 
1. Kat     
1 adet kek tabanı (Pandispanya yarısı) Öbür yarı kullanılmayacak.

2. Kat (Elma sosun hazırlanması)

2 adet elma (rendelenmiş)      
1 çay bardağı ceviz (iri kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın                    

1 yemek kaşığı toz şeker
Derin bir kasede 2-3 dk. kadar çırp. Daha sonra bu harcı çiğ olarak 1. kat pandispanyanın üzerine yay. Önemli !!!

SOS HARÇ:                                                                   

1 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ                                   
1 çay bardağı Hindistan cevizi                            

1,5 çay bardağı fındık içi  iri dövülmüş(özellikle fındık içi olmalı) sos malzemesinin hepsini derin bir kapta karıştır (elmalı karışım) 2. katın üzerine ser. Bu karışım da çiğ olacak. Önemli !!!!! 3 kat olsun.

180 c ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişir .Piştikten sonra ılıkken kes. Çikolata sosu her tarafına dök servis yap. 
 

GREYFURT SOSLU AKDENİZ YEŞİLLİĞİ SALATASI


  
 
 
Arkadaşlar; şu görüntüye bakarmısınız? İçinde ne yokki? Akdeniz yeşilliği, rende turp, rende havuç, taze nane, kıvırcık salata, atom salata, maydanoz, taze soğan, roka, kırmız lahana (sirkeli suda bekletilmiş ve yoğurulmuş)portakal dilimleri, greyfurt dilimleri.


Sosta ise, zeytinyağı, tuz, sarımsak tozu, biraz hardal, portakal, limon ve greyfurt suyu, nar ekşisi, sumak ekşisi. Hepsini bir kapta çırparak salata üzerine gezdir. Nefes almadan ye. Sunumunu Mehmet Bey hazırladı. Ellerine sağlıkkkk. Afiyet Olsun:)))
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 
 
 
 
ROKA SALATASI (Vitaminli)
 
 



Arkadaşlar; ister balık yanına ister diyet yapıyorsanız bu salata ve maden suyu ile bir öğün geçiştirebilirsiniz. Sakın ne kadar sade diye düşünmeyin bu salata içinde kuzu kulağı ve baby ıspanak ve ufak ufak doğranmış taze soğan yaprağı da var. Sade olduğuna bakmayın son derece zengin ve vitaminli salata. Bunu da yeterli görmezseniz üzerine bir avuç ceviz ya da permesan peyniri serpebilirsiniz. Tabağın süslemesi Hilton Oteli emekli ustalarından Mehmet Bey'e ait. Afiyet olsun:)))))

MALZEMELER:

1  demet roka
1 demet kuzu kulağı
1 avuç baby ıspanak (göbek kısmı)
1 avuç maydanoz
6-7 adet taze soğan yaprağı
2 domates

SOSU İÇİN;

2-3 yemek kaşığı elma sirkesi
3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 limon suyu
1/2 portakal suyu
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı mayonez
1 çay kaşığı sarımsak tozu
3/4 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz


Büyükçe bir tabağın ortasına, sapları ayıklanmış ve bol suda bir kaç defa yıkanmış rokayı, kuzu kulağını, ıspanağı yerleştirdikten sonra  doğramış olduğumuz soğan yapraklarını, iri parçalar halinde maydanozu da yeşilliklerin içine katarak harmanlayalım. Bir kasenin içinde sos malzemelerini tel çırpıcı ile iyice karıştırıp salata üzerine gezdirelim. Tabağa servis yaparken tabi ki yeşile ne yakışır!!!! kırmızı!!!!!! tabağın kenarına yarım ay kesilmiş domates dilimleri ortasına da çok güzel domates gülü ile servis yapalım.
 
 
Dip Not: Bu salatayı ister ince dilim kızarmış ekmek ya da grissini ile  servis yapabilirsiniz.