14 Aralık 2013 Cumartesi

 
BALIK ÇORBASI
 
 

 

Sınıfta Balık çorbası yapalım dediğim zaman, hocam biz kesinlikle içmeyiz dediler. Ben de arkadaşlar, önyargılı olmayın, denemeden yorum yapmayın cevabını verdim. Kesinlikle çok beğeneceklerini, akabinde tekrar yapalım diyeceklerini söyledim. Arkadaşlara inandırıcı gelmedi ama çorbayı tattıktan sonra çok beğendiler ve kendilerinin ön yargılı davrandığını kabul ettiler. Sizde deneyin, afiyet olsun:))))))

 MALZEMELER:

2x Havuç(minik minik doğra)
1X Orta boy kereviz ve sapı (minik ,minik doğra)
1X Orta boy soğan (minik,minik  doğra)
1X Küçük patates(minik minik doğra)
4_6X Diş ince kıyılmış sarımsak(minik,minik doğra)
2x Tatlı kaşığı ince doğranmış taze zencefil(minik minik doğra)
2X Levrek(flato çıkarıp 2 bardak suda haşlayalım,küp küp doğrayalım)
1X Balık bulyon ya da toz vegeta (sebze karışımı ;arkadaşlar aslında bu tür karışımları kullanmak istemiyorum fakat elimizin altında her zaman taze sebze çeşnisi bulunmuyor)
1 X  Yemek  kaşığı  tereyağ  (tepeleme)
2-3x  yemek  kaşığı  sıvıyağ1,5-2 x yemek kaşığı un(duruma bağlı)
2 x  su bardağı süt ya da 1/2 krema (200grlık)
1 x  Avuç  ince  kıyılmış  dereotu

HAZIRLANIŞI:
Önce sıvı yağı sonra tereyağı tencerede eriterek minik  minik doğradığımız sebzeleri yağda soteleyelim.Unu katıp kavuralım.2 bardak kaynar su katıp telle yavaş yavaş karıştıralım.Balıkları ekleyip yavaş  yavaş  karıştırmaya devam edelim.Toplam 8 bardak suya tamamlayalım.İçine  vegeta sebze karışımını .Kaynamaya devam etsin.Tuzunu kontrol edelim.Eğer yoğunluğu istediğimiz gibi  ise  zencefil ekleyip sütünü ya da kremasını ekleyelim.1-2 Taşım kaynattıktan sonra altını kapatalım.Buharı çıktıktan sonra ince kıyılmış dereotunu katalım.Sıcak servis yapalım.
 
 
KAŞARLI KARİDES GÜVEÇ


Ve karşınızda Pazartesi-Salı kursiyer grubumuzdan arkadaşlarım.


Arkadaşlar, Mehmet bey karidesleri getirdiği zaman, kursiyer arkadaşlar  karideslerin ayıklandığını düşünmüştü.Fakat ayıklanmamış halini gördüklerinde şoka uğradılar ve yapamayız dediler, ama resimdede gördüğünüz gibi hem ayıkladılar hemde poz verdiler ve bir daha ne  zaman yaparız dediler.:))))) Afiyet olsun..... 
 
Malzemeler :
Yarım kilo karides
2 adet domates(Domatesler sulu olduğu zaman daha güzel oluyor.)
1 avuç konserve mantar (kaynar suda bekletilip,ince doğranmış)
1 adet biber
100 gr. kaşar peyniri
2 iri diş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı su
Tuz
Karabiber
kekik
Hazırlanışı :
Kaynayan suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz,1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı şekeri koy ,kaynat.Bu kaynatma işlemi karideslerin büyüklüğüne göre değişir. Eğer karidesler jumbo karides ise daha fazla kaynatılır. 30 dak. Karideslerin kabuklarını soyarak hazır hale getirin.   Sarmısağı küçük küçük doğrayın ve tereyağında pembeleştirip karidesleri ilave edin. Küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve küçük kareler şeklinde kestiğiniz biberleri karideslere katın. Tuz, karabiber,kekik ve suyu ekleyerek 5 dakika kaynatın. Kullanacağınız kaba koyup üzerini kaşar peyniri rendesiyle kaplayın. Fırında üzeri hafif kızarana dek tutun. 
 
 
 
 

MİDYE DOLMA

 

 MİDYE DOLMA



 
 

Arkadaşlar, midye dolmayı Şişli Halk Eğitim Mekezinde (Ben şu anda burada Pazartesi,Salı,Çarşamba grubunda ahçılık dersi vermekteyim Ekim ayından itibaren) Pazartesi,Salı grubu ile yaptık.Sağolsun Mehmet bey midyeleri pişirime hazır getirdi. Bana da sadece muhteşem pilavı yapıp, içini doldurup, pişirip sunmak kaldı. Servis tabağına dizdik, fotoğrafını çektim birde baktım 5 dk.içinde tabakta yeller esiyor. Bu arada hayatında midye dolma yemeyen arkadaşlar parmaklarını yediler. Afiyet olsun.....

İç Malzemesi:

2 su bardağı pirinç ( her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. )
1 su bardağı zeytinyağı
3 orta boy soğan
1 çay bardağı  çam fıstığı
çorba kaşığı kuş üzümü

İsteğe göre maydanoz ve dereotu(ince doğransın)
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 tatlı kaşığı tuz
limon
2 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker,kimyon

2 yemek kaşığı nar ekşisi

İç malzemesinin hazılanışı:

1- Soğanı ve sarımsağı  minik minik doğra.Boş tencerede soğanı, sarımsağı ve fıstığı   2-3 dak kavur.   Zeytinyağını eklenir  hafif pembeleşene kadar kavrulur.
2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp iyice kavuralım.
3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir. Ocaktan alınır.10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.

4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.

5- Hazırlanan  iç pilav midyelerin içine doldurulur.   Midyeler tencereye dizilip 2 bardak sıcak su,1/2 limon suyu, yarım kahve fincanı zeytinyağı bir kasede karıştırılıp üzerine  gezdirilir. Üzerine düz bir kapak kapatılır ve  üzerine ağırlık konur ki midyeler açılmasın.

  Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.

6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).

7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

Midyelerin hazırlanışı:


1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.

2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır . Açılırken yana esnetilerek açılır ki içi rahat doldurulsun kabuklar kopmasın.

 

DİP NOT: Midyeleri   servis yaparken hafif aralarını açıp tencerenin dibinde  kalan  pişirme  suyunu  pirincin üzerine dökersek pilav daha yumuşak olur. Eğer midyeler 1 gece dinlenirse daha lezzetli olur.

 

 

 

30 Haziran 2013 Pazar

EXOTIC KOKTEYL İÇECEK


Egzotik kelimesiyle özdeşleşen hindistan cevizi ve ananasa Passion Fruit & Mango sorbe ile son dokunuşu yapıyoruz. Rahatlamak için birebir...

Malzemeler;

  • 2 cl şeftali şurubu
  • 2 cl hindistancevizi şurubu
  • 10 cl ananas suyu
  • 135 ml Passion Fruit & Mango sorbe
  • 5 küp buz
  • 1 nane yaprağı
  • Frenk üzümü dalı

Hazırlanışı;

  • Shakerın içine 3 buz küpü, şeftali şurubu, hindistancevizi şurubu, ananas suyu ve Passion Fruit & Mango eklenip 15 sn karıştırılır.
 
  • Buz, nane yaprağı ve frenk üzümü dalı ile süslenerek servis edilir.
Afiyet olsun...

 

COLD & DARK KOKTEYL İÇECEK


 
Gün geceye dönerken Espresso tadı ile zindelik kazanırken, nanenin ferahlığı ile

günün yorgunluğunu unutacaksınız. Espresso Croquant ve Mint Chocolate

dondurmalarının birleşimi o gece en iyi arkadaşınız olarak sizi şımartacak.

Malzemeler;
  • 1 top Espresso Croquant Dondurma
  • 2 top Mint Chocolate Dondurma
  • 5 cl Espresso
  • 5 cl süt

Hazırlanışı;

  • Daha önceden hazırlanmış ve soğutulmuş espresso, süt, Espresso Croquant dondurma ve Mint Chocolate dondurma blender içine konur.
 
  • yaklaşık 8-10 saniye karıştırılır ve servise sunulur.
Afiyet olsun...

AMARETTO KOKTEYL İÇECEK


İtalyan esintili Ameretto’ya Banana dondurma ve portakallı bir yorum...

 
Malzemeler;

  • 2 cl Amaretto
  • 2 cl portakal suyu
  • 135 ml Banana
  • 5 küp buz
  • Yarım portakal dilimi
  • Portakal kabuğu
 
 
Hazırlanışı;
  • Shakerın içine 3 küp buz, Amaretto, portakal suyu ve Banana dondurma eklenip 15 sn karıştırılır.
  • Küp buz, portakal dilimi ve kabuğu ile süslenerek servis edilir
Afiyet olsun...

TOBAGO KOKTEYL İÇECEK



Acıbademli aromatik amaretto şurubu ve Banana dondurma ile
 
zindelik katan özel bir alkolsüz kokteyl.

 
Malzemeler;

  • 2 cl Çarkıfelek meyvesi şurubu
  • 2 cl hindistancevizi şurubu
  • 10 cl ananas suyu
  • 135 ml Banana dondurma
  • 5 küp buz
  • 1 nane yaprağı
  • Frenk üzümü dalı

Hazırlanışı;

  • Shakerın içine 3 küp buz, çarkıfelek meyvesi şurubu,hindistancevizi şurubu, ananas suyu ve Banana dondurma koyularak 15 sn karıştırılır.
 
  • Buz, nane yaprağı ve frenk üzümü dalı ile süslenerek servis edilir...
Afiyet olsun...