26 Mart 2013 Salı

İSTİNYE BÖREĞİ

Arkadaşlar bu tarifi  bana arkadaşım tarif etti.İstinye büyük şehir belediye tesislerinde yemiş. Ben tarifi değiştirdim. Malzemeden çıkardığım ve eklediklerim var .Bence çoookk güzel oldu. Bu hali benim damak zevkime daha uyğun. Tereyağda sotelediğimiz malzemeleri çok kurutmayalım ki ,krebi yerken yavan olmasın.
İstinyedeki belediye tesisleri; devlet hastanesinin hemen yanında.Ana caddenin üzerinde deniz ve cadde ayaklar altında ,manzara tek kelime enfes.......................Yazın ailemle istinyede oturuyorum..Bazen sabahları saat 6 da sahilde Başakla yürüyüş yapıyorum.(başak kim mi?benim kızım.yürüyüşe gitmek istemiyor.fakat yürüyüş bittikten sonra çok mutlu oluyor.)  Güneşin doğuşu, martıların denizin üzerindeki süzülüşü,köpeğini gezdirenler, spor yapanlar,sabahın ilk ışıklarında oltalarını altın sarısı gibi renge bürünmüş denize atanlar,piknik hazırlığında olanlar.....evet ya burası sanki başka bir yer ...Deniz varya gerisi laf.....

MALZEMELER:

KREP MALZEMESİ:
  • 6-7 adet krep için malzeme
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 2çay bardağı un
  • bir fıske tuz
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında krep malzemeleri ile beraber çırp)
  • Krep malzemelerini çukur  bi r kaba  koyup  mikserle  çırpalım. Ağzını  kapatıp buzdolabında 30 dakika dinlendirdikten sonra,krep  tavasının dibine  biraz  tereyağı sürüp incecik krep harcını dökelim.(kalın dökülürse güzel olmuyor.)Tava çok büyük, yada çok küçük olmasın  28 cm ideal büyüklüktür.Altı pişince tavayı hafif sallayalım, krep hareket edecektir diğer tarafını pişirelim..Bütün krep harcını pişirerek bitirelim....
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağ (tavanın dibini azar azar yağlamak için)
  • KREBİN İÇ MALZEMESİ:
  • 1 adet  levrek fileto(ufak kuşbaşı doğranmış)
  • 1 dilim  kılçıksız somon(norveç somonundan çok nefis oluyor)
  • 8-10 adet karides( haşlanmış kabukları çıkarılmış )
  • 1 avuç  taze mantar(beyaz kültür  ince doğranmış)
  • 1 diş sarımsak (tuzla iyice dövülmüş)
  • 3 dal taze soğan(ince doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı vegeta sebze çeşnisi(bütün marketlerin sebze reyonlarında var)
  • 2 adet yumurta(krepleri bulamak için)
  • 1 su bardağı ğaleta unu(krepleri bulamak için)
  • Tuz, 
  • 1 çay kaşığı muskat
HAZIRLANIŞI

  • Tereyağı eritildikten sonra küçük parçalar şeklinde doğranan levrek fileto,(çiğ) somon(çiğ),  taze mantar, sotelenir.İçine ince doğranmış mantar eklenir pişirilmeye devam edilir. Taze soğan ince doğranmış halde içine eklenir, tuz, muskat,vegeta sebze çeşnisi  eklenerek sotelenir.Ve un eklenerek  sotelenip soğutulur. 
  • Balık harcı hazırlanan kreplere paylaştırılıp  siğara böreği gibi sarılır. 
  • Yumurta içine bir fiske tuz atılarak iyice çırpılır ,siğara böreği şeklinde sarılan krepler önce yumurta sarısına bulanır,fazla yumurtası akıtılır.Sonra iyice ğaleta ununa bulanır.Küçük bir tencerede bol yağda    kızartılır.Nar ekşili akdeniz yeşilliği ile yapılmış salata ile servis öneriyorum.

AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok: