MALZEMELER
- 130 gr. Bonfile(kasaba ince dövdürelim ki kolay sarılsın)
- 30 gr piliç kıyması
- 1 adet kuru soğan(ufak doğransın ,rende olmasın)
- 1 adet küçük havuç( rende çekilsin)
- 2-3 adet fasulye (ince ,ince doğransın)
- 8-9 adet beyaz kültür mantarı.(ince doğra harlı ateşte bir tatlı kaşığı sıvı yağda sotele.)
- 2-3 diş sarımsak(ince doğra)
- 1 adet taze soğan(ince doğra)
- Rozmarin(biberiye), taze kekik(kuruda olur)
- Zeytinyağı
- Tuz, karabiber
YAPILIŞI
- Bonfileyi baharatlarla marine edelim..
- MARİNENİN TARİFİ:
- Bir yemek kaşığı sıvı yağ ,bir tutam kuru kekik ,biraz biberiye ,çay kaşığının ucu ile sarımsak tozu, biraz taze çekilmiş karabiber ,biraz tuz. bütün malzemeyi çukur bir kabın içinde karıştırıp eti önlü arkalı marineye bulayalım. eğer mümkünse 1 gece kapaklı bir kapta buzdolabında bekletelim ki bu hoş karışım ete nufus etsin. edilir.
- Ayrı bir tavada soğan, fasulye, havuç, sarımsak ve taze soğan sırasıyla kavrulup çekilmiş olan piliç kıymasıyla karıştırılır.
- Hazırlanan harç marine edilmiş bonfileye sarılır ve ızgara tavasınının dibine bir tatlı kaşığı tereyağı ve sıvı yağ konur bonfileler her tarafı iyice pişene kadar çevirerek pişirilir.(kesinlikle bonfilelere çatal batırmayalım ki etin suyu dışarı çıkmasın ,ette kuru olmasın)(Essenin tavalarına bayılıyorum.Et ve balık tavaları gerçekten çok güzel.)
- Ayrı bir tavada taze mantar kavrulur,kemik suyuyla sos yapılır ve servise sunulur.(kahverengi sos sığır kemiği ile yapılır)Kemiği sıcak su ile yıka ,iyice kurula fırında kızart (açık kahverenği olsun)Düdüklü tencerede 4 su bardağı su ile pişir. Düdük ötünce altını kıs,hafif hafif pişsin.40 dakika sonra altını kapat .Çok ince süzgeçten süz.Dibinin tortusunu at sosun rengini çok koyulaştırır.1 tatlı kaşığı tereyağını erit 2 tatlı kaşığı unu tereyağda kavur.Rengi sarı olunca 1 su bardağı kemik suyunu yavaş yavaş ekle ,eklerken tel çırpıcı ile devamlı karıştır. Un çabuk dibini tutabilir.Kaynara çıkınca sotelenen mantarlarıda ekleyerek pişirelim.Boza kıvamına gelene kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder