7 Şubat 2014 Cuma


AŞURE 
 
Arkadaşlar, bu kadar detaydan sonra herhalde benim daha bir şey söylememe gerek yok. Bugün önemi ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Yaptığınız aşureyi ağız tadı ile, tüm sevdiklerinizle yemeniz dileklerimle. Lütfen bu tarifi deneyin muhteşem oluyor, ve o kadar bereketli ki 50 kişilik yapılan aşure bittikten sonra 120 kişilik oluyor. Afiyet olsun:)))))

Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:
1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.(2)

ANA MALZEMELER
 
1 kg aşurelik buğday
500 gr. kuru fasulye
500 gr. nohut
1,5 su bardağı pirinç (haşla)
Buğdayı ayıkla iyice yıka duru su akana kadar. Büyük tencereye al. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koy kaynat. Altını söndür üzerini geçecek kadar su koy ağzını kapat 1 gece beklet. Fasulyeyi yıka tencereye üzerini geçecek kadar su koy ,kaynat Altını söndür 1 gece beklesin. 
Nohut'u yıka üzerini geçecek kadar su doldur kaynat 1 gece beklesin. 
Sabah buğdayı yıka sarı su çıkacak suyunu dök tekrar su koy. Üzerini 1 karış geçsin  ocağa koy kaynamaya bırak . Diğer taraftan nohutun ve fasulyenin suyunu süz ve nohutun kabuklarını soyun. 
Not: Islatma Yapmak; aslında ıslatılacak şeyi yıkayıp suyun içinde bir gece bekletmektir. Fakat ben daha çabuk olması için kaynatıp bekletiyorum. 

 
DİĞER MALZEMELER 
2 kg .toz şeker (kontrollü kullan az olursa tamamla. Az, çok size kalmış.)
2 kase kuru sarı kayısı (ufak doğra 1 kase suda beklet)
1 Kase kuru döğme kayısı (yaprak kayısı çok güzel tat veriyor,mutfak makası ile kes suda beklet)
1 küçük  kase  kuş  üzümü  (ıslat)
1 küçük  kase  kuru  sarı  üzüm (ıslat)
1 küçük  kase  küçük   siyah  üzüm (ıslat)
1 büyük  kase  incir  ufak  doğra  (ıslat)
1 küçük  kase dut (ıslat)
1 çay kaşığı tuz
2 Adet portakal (iyice yıka rendenin ince tarafıyla rendele. Kaseye al.( Portakalın beyaz yerlerini temizle at, kendisini ufak doğra kaseye al)
500 gr. süt (ben aşureyi beyaz seviyorum)
300 gr. kavrulmamış badem (kaynar suda beklet kabuklarını soy)
15 tane karanfil (suda beklet)
4-5 Adet çubuk tarçın (ortadan 2 ye kırarak tencereye koy)
Gül suyu
Ceviz ,fındık,ceviz içi,Hindistan cevizi,çam fıstıgı
2  Adet nar
 
Not: Arkadaşlar, aşurelik buğday, fasulye, nohutu akşamdan ıslatalım, diğer malzemeler aşure yapımına başlanırken hazırlanır. Aksi takdirde malzemeler ezik, ezik oluyor.
 
HAZIRLANIŞI
Buğdayı ocağa koyup pişirelim. Büyüyüp açılmaya başlayınca nohutu ,fasulyeyi pirinci ekle beraber özleşene kadar kaynat. Soyulmuş bademleri, tarçını eklenir. Önce yaprak kayısıyı kat kaynasın dağılma aşamasında ,diğer kayısıyı kat. Kaynat 5 dak. Üzümleri kat kaynat. Portakal rendesini ekle. Doğranmış portakalı ekle. Suyunu kontrol et .Eğer suyu az ise su eklenir.(Kenarda kaynar su devamlı olsun).Hemen yenecekse suyu hafif olsun eğer birkaç saat bekleyecekse sulu olsun .Bakliyatlar içindeki suyu çeker. Lapa olur.)Kaynadıktan sonra sütü eklenir. Şekeri eklenerek kaynatmaya devam edilir. Karanfiller eklenir. Suyu ve tadı kontrol edilir .Şekeri suyu ayarlanır. İnmeden 3-4 dak önce inciri eklenir. Altı söndürülür 5-4 dak sonra dut eklenir.(dut ve incir renk verdiği için en son eklenir.
 
 

Hiç yorum yok: