AŞURE
Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:
1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.(2)
ANA MALZEMELER
1 kg aşurelik buğday
500 gr. kuru fasulye
500 gr. nohut
1,5 su bardağı pirinç (haşla)
Buğdayı ayıkla iyice yıka
duru su akana kadar. Büyük tencereye al. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su
koy kaynat. Altını söndür üzerini geçecek kadar su koy ağzını kapat 1 gece
beklet. Fasulyeyi yıka tencereye üzerini geçecek kadar su koy ,kaynat Altını
söndür 1 gece beklesin.
Nohut'u yıka üzerini geçecek
kadar su doldur kaynat 1 gece beklesin.
Sabah buğdayı yıka sarı su
çıkacak suyunu dök tekrar su koy. Üzerini 1 karış geçsin ocağa koy kaynamaya bırak . Diğer taraftan
nohutun ve fasulyenin suyunu süz ve nohutun kabuklarını soyun.
Not: Islatma Yapmak; aslında
ıslatılacak şeyi yıkayıp suyun içinde bir gece bekletmektir. Fakat ben daha
çabuk olması için kaynatıp bekletiyorum.
DİĞER MALZEMELER
2 kase kuru sarı kayısı (ufak
doğra 1 kase suda beklet)
1 Kase kuru döğme kayısı (yaprak kayısı çok güzel tat veriyor,mutfak makası ile
kes suda beklet)
1 küçük kase kuş üzümü (ıslat)
1 küçük kase kuru sarı üzüm (ıslat)
1 küçük kase küçük siyah üzüm (ıslat)
1 büyük kase incir ufak
doğra (ıslat)
1 küçük kase dut (ıslat)
1 çay kaşığı tuz
2 Adet portakal (iyice yıka
rendenin ince tarafıyla rendele. Kaseye al.( Portakalın beyaz yerlerini temizle at, kendisini ufak doğra kaseye al)
500 gr. süt (ben aşureyi beyaz
seviyorum)
300 gr. kavrulmamış
badem (kaynar suda beklet kabuklarını soy)
15 tane karanfil (suda beklet)
4-5 Adet çubuk tarçın (ortadan 2 ye
kırarak tencereye koy)
Gül suyu
Ceviz ,fındık,ceviz
içi,Hindistan cevizi,çam fıstıgı
2 Adet nar
Not: Arkadaşlar, aşurelik buğday, fasulye, nohutu akşamdan ıslatalım, diğer malzemeler aşure yapımına başlanırken hazırlanır. Aksi takdirde malzemeler ezik, ezik oluyor.
HAZIRLANIŞI
Buğdayı ocağa koyup
pişirelim. Büyüyüp açılmaya başlayınca nohutu ,fasulyeyi pirinci ekle beraber
özleşene kadar kaynat. Soyulmuş bademleri, tarçını eklenir. Önce yaprak kayısıyı
kat kaynasın dağılma aşamasında ,diğer kayısıyı kat. Kaynat 5 dak. Üzümleri kat
kaynat. Portakal rendesini ekle. Doğranmış portakalı ekle. Suyunu kontrol et .Eğer
suyu az ise su eklenir.(Kenarda kaynar su devamlı olsun).Hemen yenecekse suyu
hafif olsun eğer birkaç saat bekleyecekse sulu olsun .Bakliyatlar içindeki suyu
çeker. Lapa olur.)Kaynadıktan sonra sütü eklenir. Şekeri eklenerek kaynatmaya
devam edilir. Karanfiller eklenir. Suyu ve tadı kontrol edilir .Şekeri suyu
ayarlanır. İnmeden 3-4 dak önce inciri eklenir. Altı söndürülür 5-4 dak sonra
dut eklenir.(dut ve incir renk verdiği için en son eklenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder