14 Aralık 2013 Cumartesi

 
 
Tatlı-Ekşi Tavuk(Çin Usulü)


 
Arkadaşlar, bu tarif pazartesi-Salı grubundan Ömer Derya'nın tarifidir. Ömer sertifikasını aldıktan sonra yurtdışına çıkacak ve çalışma hayatına orada devam edecek. Özellikle yabancı mutfağına çok ilgisi var ve sınıfa yapılan erzak alışverişlerinde bize çok yardımı oluyor. Afiyet olsun:))))))

Malzemeler: (12 kişi için)

9 adet tavalık tavuk but (kemiksiz)
3 kabak
2 büyük havuç
1 paket mantar(200 gr.)
2 sap pırasa
zeytinyağı(1 kahve fincanı)
1 büyük soğan
1,5 küçük kutu şeftali suyu
1 limon suyu
kimyon (1 yemek kaşığı)
köri (1 yemek kaşığı)
tuz
karabiber
sarımsak tozu(1 yemek kaşığı)
biberiye(taze)
 
100gr tereyağ


 Hazırlanışı;
Tavukları marine etmek için;

Tavukları jülyen doğrayalım. Derin bir kaba alıp, üstlerine  zeytinyağı, 1 çay bardağı şeftali suyu ve sarımsak tozu,  kimyon ve köriyi ilave edip karıştıralım ve yarım saat dinlenmeye bırakalım.
 
Bu arada; kabakların içlerini oyalım (çekirdekten dolayı tatlı olacağı için yemekte kullanmayalım.)1 parmak kalınlığında enlemesine dilimleyip,dilimleride yarım ay şeklinde keselim.Havuçları jülyen doğrayalım, mantarları irice doğrayalım, pırasayı ince halkalar halinde keselim, soğanı altı parçaya bölelim,daha sonra tavayı iyice
kızdırıp (içine yağ koymadan) , tavukları içine atalım.(Marine suyu ile beraber) Tavuklar rengini alınca içine önce mantarları katalım,suyunu çekince havuçları ve kabakları ekleyelim. Birkaç dakika pişirip pırasayı ekleyelim, altını hafif kısalım, içine geri kalan şeftali suyunu ve limon suyunu ekleyelim. Pırasalar yumuşayınca da soğanı içine atalım. Suyunu hafif çektikten sonra terayağını içine ekleyip karıştıralım ve suyun sos kıvamına gelmesini bekleyip ateşten alalım ve içine ince kıyılmış biberiye atalım.
 

 
 
MİDYE TAVA
 





Kursiyer Arkadaşlarım, hocam biz midye sevmiyoruz, biz midye yemeyeceğiz dediler!!!! Böyle diyenlerin hepsi resimde görüldüğü gibi Mehmet Bey'in yapmış olduğu çeyrek ekmek taratorlu midyelerin hepsini silip süpürdüler. Tabikiii bende yiyen gruptayım :DD midyeyi çok seviyorum arkadaşlar.

 
 
MALZEMELER:

40 adet iç midye (temizlenmiş, yıkanmış süzülmüş)(Eğer midyelerin fazla kabuklu olmasını istersek fazla süzdürmeyelim ki  midye una  fazla bulansın)

1 avuç un
Tuz

8 adet  İnce tahta çubuk

HAZIRLANIŞI:

Una  tuz  katıp, midyeleri  içine  karıştıralım. İyice  unlayalım .Şişe 5  şer  tane  takalım.

MİDYELERİ BULAMAK İÇİN SU  KARIŞIMI:

½ tatlı kaşığı karbonat
1 şişe maden suyu

1 su bardağı su
Çay kaşığının ucu ile tuz.

HAZIRLANIŞI:

Tel çırpıcı ile karışımı iyice çırpalım.Çubuğa taktığımız midyelerin her tarafını suya bulayalım ve bol kızğın yağda kızartalım.Taratorla ve sıcak ekmekle servis yapalım.
 
 
KALAMAR TAVA

  

Arkadaşlar, biz kalamarı dondurulmuş halka halinde aldık. Siz isterseniz tüp halinde alıp kendiniz halka şeklinde kesebilirsiniz.Kurs arkadaşlarım, midyeye, balık çorbasına, hamsi pilavına önyargılı yaklaştılar ama sıra tatmaya gelince çok sevdiler. Fakat Kalamar şekli itibariyle biraz enteresan bir deniz canlısı, ama yendikden sonra kesinlikle damakta iz bırakan bir lezzet. Lütfen marinesini birebir yapınız ve verdiğim tarator tarifi ile yaparak yiyiniz. Afiyetler olsun canlarım:)))) 


MALZEMELER:

MARİNE ETMEK İÇİN:
 

Halka şeklinde kesilmiş kalamar
1 Çay kaşığı karbonat
Tuz
1 küçük şişe Maden suyu
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
Un(Kalamarların her  tarafı unlanacak şekilde)
Kızartmak için sıvıyağ(Bol yağda) 

HAZIRLANIŞI: 

Tuzu ,  karbonatı ,şekeri,maden suyunu  derin bir kaba alıp elimizle iyice çırpalım. Halka kalamarları  da  bu  sosun içine bırakalım ve 10  dakika  devamlı yoğuralım. Bu işlemi yapmamızın sebebi doğal yapısı sert olan kalamarın yumuşatılmasıdır.Bu karışımın üzerine iki su bardağı süt  döküp 1-2 dak daha yoğuralım ,ve dinlendirelim. En az 4-5 saat . Sütün yumuşatma etkisi var. Dinlendirilmiş kalamarları  süzelim (yıkamayalım)  tamamen  una bulayın. Kızgın yağa atıp kızartın. Yanında  tarator  ile servis edin.
 

TARATOR
MALZEMELER:
4  dilim  tost  ekmeği  bayat  (beyaz  ekmek,  kenerları  alınmış )
2  su bardağı süt
10  X  iç ceviz yada 10- 12 X   badem
2-3  yemek kaşığı elma sirkesi
2  tatlı kaşığı mayonez
2  tatlı kaşığı yoğurt
Toz şeker (çay kaşığının ucu ile)
1-2  yemek kaşığı limon suyu
tuz   çay kaşığının ucu ile
½ çay bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI:
Kenarları alınmış  ekmeği elimizle  ufalayıp sütün  içinde  1 saat bekletelim. Ekmeğin sütünü sıkalım ve bütün   malzemeyi  robata koyup çekelim. Bir kaseye alalım. Midye ve kalamarla servis yapalım.Tarator bir gece bekletilirse tadı çok güzel oluyor.
 
 

 
 
 
HAMSİLİ PİLAV
  
  



Arkadaşlar, hamsili pilav yapımı  ile özellikle Nuriye Hn. ilgilendi. Hamsileri tepsiye inci gibi dizdi. Tadı gerçekten güzeldi. Herkesin emeğine sağlık.İsterseniz küçük güveçlerde kişiye özel de yapılırsa, görsel olarak da çok şık olur. :)))))Afiyet olsun.

MALZEMELER:

3 adet soğan

1,5 avuç dolmalık fıstık

1,5 çay  bardağı kuş üzümü

3 su bardağı pirinç

5 diş sarımsak(iyice ezelim yada sarımsak tozu)

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 kilo hamsi(mısır ununa bulayalım)

1 çay bardağı sıvı yağ

5 su bardağı su(kaynar)

1/2 demet dereotu(ince kıyılmış)

Yenibahar,karabiber,tuz,

Mısır unu

HAZIRLANIŞI:

Yağda önce dolma fıstıkları 1-2 dk sonra soğanları ve sarımsakları soteleyelim. Pirinci katalım. İyice kavuralım  Baharatları ekleyelim.  5 bardak suyumuzu pirincin içine ilave edelim.Pilavı pişirelim,piştikten sonra kuş üzümü ve dereotunu ilave edip demlendirelim.Tepsinin dibini teyağı ile  iyice yağlayalım  sonra balığın yarısını  üzerine  ( balığın parlak yeri tepsiye gelecek şekilde) balığı dizelim. Tepsi gözükmeyecek şekilde balıkları dizelim. Pişirdiğimiz pilavları tepsinin içine döküp yayalım. Kalan balıklarıda pirincin üstünü kapatacak şekilde yayalım. Fırına sürelim. 180 c de balıklar kızarana kadar pişirelim.
 
 
 
 
 
BALIK ÇORBASI
 
 

 

Sınıfta Balık çorbası yapalım dediğim zaman, hocam biz kesinlikle içmeyiz dediler. Ben de arkadaşlar, önyargılı olmayın, denemeden yorum yapmayın cevabını verdim. Kesinlikle çok beğeneceklerini, akabinde tekrar yapalım diyeceklerini söyledim. Arkadaşlara inandırıcı gelmedi ama çorbayı tattıktan sonra çok beğendiler ve kendilerinin ön yargılı davrandığını kabul ettiler. Sizde deneyin, afiyet olsun:))))))

 MALZEMELER:

2x Havuç(minik minik doğra)
1X Orta boy kereviz ve sapı (minik ,minik doğra)
1X Orta boy soğan (minik,minik  doğra)
1X Küçük patates(minik minik doğra)
4_6X Diş ince kıyılmış sarımsak(minik,minik doğra)
2x Tatlı kaşığı ince doğranmış taze zencefil(minik minik doğra)
2X Levrek(flato çıkarıp 2 bardak suda haşlayalım,küp küp doğrayalım)
1X Balık bulyon ya da toz vegeta (sebze karışımı ;arkadaşlar aslında bu tür karışımları kullanmak istemiyorum fakat elimizin altında her zaman taze sebze çeşnisi bulunmuyor)
1 X  Yemek  kaşığı  tereyağ  (tepeleme)
2-3x  yemek  kaşığı  sıvıyağ1,5-2 x yemek kaşığı un(duruma bağlı)
2 x  su bardağı süt ya da 1/2 krema (200grlık)
1 x  Avuç  ince  kıyılmış  dereotu

HAZIRLANIŞI:
Önce sıvı yağı sonra tereyağı tencerede eriterek minik  minik doğradığımız sebzeleri yağda soteleyelim.Unu katıp kavuralım.2 bardak kaynar su katıp telle yavaş yavaş karıştıralım.Balıkları ekleyip yavaş  yavaş  karıştırmaya devam edelim.Toplam 8 bardak suya tamamlayalım.İçine  vegeta sebze karışımını .Kaynamaya devam etsin.Tuzunu kontrol edelim.Eğer yoğunluğu istediğimiz gibi  ise  zencefil ekleyip sütünü ya da kremasını ekleyelim.1-2 Taşım kaynattıktan sonra altını kapatalım.Buharı çıktıktan sonra ince kıyılmış dereotunu katalım.Sıcak servis yapalım.
 
 
KAŞARLI KARİDES GÜVEÇ


Ve karşınızda Pazartesi-Salı kursiyer grubumuzdan arkadaşlarım.


Arkadaşlar, Mehmet bey karidesleri getirdiği zaman, kursiyer arkadaşlar  karideslerin ayıklandığını düşünmüştü.Fakat ayıklanmamış halini gördüklerinde şoka uğradılar ve yapamayız dediler, ama resimdede gördüğünüz gibi hem ayıkladılar hemde poz verdiler ve bir daha ne  zaman yaparız dediler.:))))) Afiyet olsun..... 
 
Malzemeler :
Yarım kilo karides
2 adet domates(Domatesler sulu olduğu zaman daha güzel oluyor.)
1 avuç konserve mantar (kaynar suda bekletilip,ince doğranmış)
1 adet biber
100 gr. kaşar peyniri
2 iri diş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı su
Tuz
Karabiber
kekik
Hazırlanışı :
Kaynayan suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz,1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı şekeri koy ,kaynat.Bu kaynatma işlemi karideslerin büyüklüğüne göre değişir. Eğer karidesler jumbo karides ise daha fazla kaynatılır. 30 dak. Karideslerin kabuklarını soyarak hazır hale getirin.   Sarmısağı küçük küçük doğrayın ve tereyağında pembeleştirip karidesleri ilave edin. Küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve küçük kareler şeklinde kestiğiniz biberleri karideslere katın. Tuz, karabiber,kekik ve suyu ekleyerek 5 dakika kaynatın. Kullanacağınız kaba koyup üzerini kaşar peyniri rendesiyle kaplayın. Fırında üzeri hafif kızarana dek tutun. 
 
 
 
 

MİDYE DOLMA

 

 MİDYE DOLMA



 
 

Arkadaşlar, midye dolmayı Şişli Halk Eğitim Mekezinde (Ben şu anda burada Pazartesi,Salı,Çarşamba grubunda ahçılık dersi vermekteyim Ekim ayından itibaren) Pazartesi,Salı grubu ile yaptık.Sağolsun Mehmet bey midyeleri pişirime hazır getirdi. Bana da sadece muhteşem pilavı yapıp, içini doldurup, pişirip sunmak kaldı. Servis tabağına dizdik, fotoğrafını çektim birde baktım 5 dk.içinde tabakta yeller esiyor. Bu arada hayatında midye dolma yemeyen arkadaşlar parmaklarını yediler. Afiyet olsun.....

İç Malzemesi:

2 su bardağı pirinç ( her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. )
1 su bardağı zeytinyağı
3 orta boy soğan
1 çay bardağı  çam fıstığı
çorba kaşığı kuş üzümü

İsteğe göre maydanoz ve dereotu(ince doğransın)
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 tatlı kaşığı tuz
limon
2 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker,kimyon

2 yemek kaşığı nar ekşisi

İç malzemesinin hazılanışı:

1- Soğanı ve sarımsağı  minik minik doğra.Boş tencerede soğanı, sarımsağı ve fıstığı   2-3 dak kavur.   Zeytinyağını eklenir  hafif pembeleşene kadar kavrulur.
2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp iyice kavuralım.
3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir. Ocaktan alınır.10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.

4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.

5- Hazırlanan  iç pilav midyelerin içine doldurulur.   Midyeler tencereye dizilip 2 bardak sıcak su,1/2 limon suyu, yarım kahve fincanı zeytinyağı bir kasede karıştırılıp üzerine  gezdirilir. Üzerine düz bir kapak kapatılır ve  üzerine ağırlık konur ki midyeler açılmasın.

  Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.

6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).

7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

Midyelerin hazırlanışı:


1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.

2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır . Açılırken yana esnetilerek açılır ki içi rahat doldurulsun kabuklar kopmasın.

 

DİP NOT: Midyeleri   servis yaparken hafif aralarını açıp tencerenin dibinde  kalan  pişirme  suyunu  pirincin üzerine dökersek pilav daha yumuşak olur. Eğer midyeler 1 gece dinlenirse daha lezzetli olur.