14 Aralık 2013 Cumartesi

 
 
KALAMAR TAVA

  

Arkadaşlar, biz kalamarı dondurulmuş halka halinde aldık. Siz isterseniz tüp halinde alıp kendiniz halka şeklinde kesebilirsiniz.Kurs arkadaşlarım, midyeye, balık çorbasına, hamsi pilavına önyargılı yaklaştılar ama sıra tatmaya gelince çok sevdiler. Fakat Kalamar şekli itibariyle biraz enteresan bir deniz canlısı, ama yendikden sonra kesinlikle damakta iz bırakan bir lezzet. Lütfen marinesini birebir yapınız ve verdiğim tarator tarifi ile yaparak yiyiniz. Afiyetler olsun canlarım:)))) 


MALZEMELER:

MARİNE ETMEK İÇİN:
 

Halka şeklinde kesilmiş kalamar
1 Çay kaşığı karbonat
Tuz
1 küçük şişe Maden suyu
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
Un(Kalamarların her  tarafı unlanacak şekilde)
Kızartmak için sıvıyağ(Bol yağda) 

HAZIRLANIŞI: 

Tuzu ,  karbonatı ,şekeri,maden suyunu  derin bir kaba alıp elimizle iyice çırpalım. Halka kalamarları  da  bu  sosun içine bırakalım ve 10  dakika  devamlı yoğuralım. Bu işlemi yapmamızın sebebi doğal yapısı sert olan kalamarın yumuşatılmasıdır.Bu karışımın üzerine iki su bardağı süt  döküp 1-2 dak daha yoğuralım ,ve dinlendirelim. En az 4-5 saat . Sütün yumuşatma etkisi var. Dinlendirilmiş kalamarları  süzelim (yıkamayalım)  tamamen  una bulayın. Kızgın yağa atıp kızartın. Yanında  tarator  ile servis edin.
 

TARATOR
MALZEMELER:
4  dilim  tost  ekmeği  bayat  (beyaz  ekmek,  kenerları  alınmış )
2  su bardağı süt
10  X  iç ceviz yada 10- 12 X   badem
2-3  yemek kaşığı elma sirkesi
2  tatlı kaşığı mayonez
2  tatlı kaşığı yoğurt
Toz şeker (çay kaşığının ucu ile)
1-2  yemek kaşığı limon suyu
tuz   çay kaşığının ucu ile
½ çay bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI:
Kenarları alınmış  ekmeği elimizle  ufalayıp sütün  içinde  1 saat bekletelim. Ekmeğin sütünü sıkalım ve bütün   malzemeyi  robata koyup çekelim. Bir kaseye alalım. Midye ve kalamarla servis yapalım.Tarator bir gece bekletilirse tadı çok güzel oluyor.
 
 

 
 

Hiç yorum yok: