28 Aralık 2013 Cumartesi

ADANA KEBAP
 
 
 
Arkadaşlar; şu anda başrolde Mehmet bey (Hilton'dan emekli) ve Nuriye Hn. (Çok uzun yıllar restoran mutfağında çalışmış) ne mi? yapıyorlar. Mehmet bey mangalı yakmaya çalışırken Allah'ın hikmeti bu ya yağmur bastırdı. Ama Nuriye Hn. yılmadı azimle kursiyer arkadaşlardan birinin şemsini alarak Mehmet beye verdi. Mehmet beyde sopaya şemsiyeyi bağlayarak mangalın üzerine diktiler ve eserlerine bakarak kendilerine iltifat etmeye başladılar. Bulundukları yer sınıfın önündeki bahçe. Ben ve arkadaşlar o anda ne yapıyoruz. Biz gülmekten kırılıyoruz. Ve onların haberi olmadan bu fotoğrafı çektik.
 
 
 





 
  
Arkadaşlar; bugünümüzü kebaba ayırdık. Menülerimizi 1 hafta önceden ayarladığımız için hava durumunu da bilemedik. Etleri zırhdan geçtik, Mehmet bey tam mangalı yakacak, uyarı şeklinde önce yağmur arkasından kar ve bizde şok!!!!!!! Tabi biz tüm hazırlıklarımızı yapmış olduğumuzdan mangalı yaktık. Mangalı masanın üzerine koyduk, yanına bir sopa diktik, sopanın ucunada şemsiye bağladıkç Bir kere niyetlendik, yapmamak olmaz. Bütün olumsuzlukları olumluya çevirdik. Sonuç aşağıda. Afiyet Olsun :) 
MALZEMELER:
1 kg. koyun döşünden et zırhtan geçecek yada tek çekim yapılacak(aslı koyundan olmalıdır.Eğer koyun etini sevmiyorsak 500gr koyun, 500 gr dana olmalıdır )
150 gr. kuyruk yağı
2 adet kırmızı biber (maraş biberi yada dövme pul biber)
Tuz, kırmızı toz yada pul biber.(miktarı isteğe bağlı)
İnce kıyılmış sumaklı soğan salatası
Közlenmiş domates
Közlenmiş yeşil biber
İnce yufka
 
HAZIRLANIŞI:
Zırh ve bıçaklar çok keskin olsun ki et ezilmesin.
Eti  kuşbaşı  ve kuyruk yağını keskin bıçakla kuşbaşı doğrayıp beraber zırhta çekelim.Çekirdekleri çıkarılmış biberleride ekleyip zırha devam  edelim. Tuzunu,toz biberini ekleyip macun kıvamına gelene kadar yoğuralım ve  üzerini streçliyerek buzdolabında 2-3 saat dinlendirelim.
Bir kase suyu yanımıza alalım. Elimizi su ile ıslatıp etten avucumuza alıp şişlere saplayalım ve boğum boğum şekil verelim. Harı gitmiş ateşte çevirerek pişirelim.
Yufka ekmeğini hafif şekilde kebabın üzerine bastırıp yağlandıralım, tekrar ateşe alıp kebabı şişten yufkaya çekelim. Dürüm saralım.
Dip not:
Kebap eti aslında sadece koyundan olur. Fakat kokusundan dolayı danada ekleniyor. Lezzetin aynı olduğu tartışılır.Kesinlikle zırhtan geçmelidir. Zor olduğu söyleniyor,aslında basittir. Bir iki denemeden sonra işlem tamamdır.Etin yarısı zırh,yarısı tek çekimde güzel oluyor.Servis ederken şalğam suyu yada ayran olursa iyi olur.
BULGUR PİLAVI
 
MALZEMELER :
  
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 adet orta boy kuru soğan(Biz soğan eklemeden yaptık.)
1 adet kırmızı biber 
2 adet yeşilbiber
2 adet orta boy domates
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
4 su bardağı sıcak su
1 adet tavuk bulyon veya 4 su bardağı tavuk suyu
1 diş sarımsak
tuz
karabiber(taze çekilmiş)
kırmızı pul biber
 
Sunum İçin:
 
6 adet yeşil biber   (közlenmiş)
2 adet kırmızı biber(közlenmiş)
3 adet domates (közlenmiş) 

HAZIRLANIŞI :

(Eğer kullanırsanız soğanı ve sarımsağı minik minik  doğrayın.)
 
Sıvı ve tereyağı eritelim. Sarımsakları ekleyip soteleyin.  Yıkanmış, süzülmüş bulguru ilave edip 5 dk. kavuralım. Rendelenmiş dometesi ekleyip, domates suyunu salana kadar kavuralım. Daha sonra tuzu ekleyip, birkaç dakika sonra 4 bardak tavuk suyunu ilave edelim. Pul biber ve karabiberini de ekleyip 1 defa karıştıralım. Suyunu çekene kadar pişirelim ve kırmızı ve yeşil biberi ekleyip bir defa karıştıralım, 4-5 dk.sonra ocağın altını kapatıp, demlenmeye bırakalım. (Kırmızı ve yeşil biberi pilav inmeye yakın ekliyorum ki rengini kaybetmesin ve ezilmesin.)Afiyet Olsun:))))))

GREYFURT SOSLU AKDENİZ YEŞİLLİĞİ SALATASI
 
  
 
 
Arkadaşlar; şu görüntüye bakarmısınız? İçinde ne yokki? Akdeniz yeşilliği, rende turp, rende havuç, taze nane, kıvırcık salata, atom salata, maydanoz, taze soğan, roka, kırmız lahana (sirkeli suda bekletilmiş ve yoğurulmuş)portakal dilimleri, greyfurt dilimleri.


Sosta ise, zeytinyağı, tuz, sarımsak tozu, biraz hardal, portakal, limon ve greyfurt suyu, nar ekşisi, sumak ekşisi. Hepsini bir kapta çırparak salata üzerine gezdir. Nefes almadan ye. Sunumunu Mehmet Bey hazırladı. Ellerine sağlıkkkk. Afiyet Olsun:)))
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok: