14 Aralık 2013 Cumartesi

 
 
Tatlı-Ekşi Tavuk(Çin Usulü)


 
Arkadaşlar, bu tarif pazartesi-Salı grubundan Ömer Derya'nın tarifidir. Ömer sertifikasını aldıktan sonra yurtdışına çıkacak ve çalışma hayatına orada devam edecek. Özellikle yabancı mutfağına çok ilgisi var ve sınıfa yapılan erzak alışverişlerinde bize çok yardımı oluyor. Afiyet olsun:))))))

Malzemeler: (12 kişi için)

9 adet tavalık tavuk but (kemiksiz)
3 kabak
2 büyük havuç
1 paket mantar(200 gr.)
2 sap pırasa
zeytinyağı(1 kahve fincanı)
1 büyük soğan
1,5 küçük kutu şeftali suyu
1 limon suyu
kimyon (1 yemek kaşığı)
köri (1 yemek kaşığı)
tuz
karabiber
sarımsak tozu(1 yemek kaşığı)
biberiye(taze)
 
100gr tereyağ


 Hazırlanışı;
Tavukları marine etmek için;

Tavukları jülyen doğrayalım. Derin bir kaba alıp, üstlerine  zeytinyağı, 1 çay bardağı şeftali suyu ve sarımsak tozu,  kimyon ve köriyi ilave edip karıştıralım ve yarım saat dinlenmeye bırakalım.
 
Bu arada; kabakların içlerini oyalım (çekirdekten dolayı tatlı olacağı için yemekte kullanmayalım.)1 parmak kalınlığında enlemesine dilimleyip,dilimleride yarım ay şeklinde keselim.Havuçları jülyen doğrayalım, mantarları irice doğrayalım, pırasayı ince halkalar halinde keselim, soğanı altı parçaya bölelim,daha sonra tavayı iyice
kızdırıp (içine yağ koymadan) , tavukları içine atalım.(Marine suyu ile beraber) Tavuklar rengini alınca içine önce mantarları katalım,suyunu çekince havuçları ve kabakları ekleyelim. Birkaç dakika pişirip pırasayı ekleyelim, altını hafif kısalım, içine geri kalan şeftali suyunu ve limon suyunu ekleyelim. Pırasalar yumuşayınca da soğanı içine atalım. Suyunu hafif çektikten sonra terayağını içine ekleyip karıştıralım ve suyun sos kıvamına gelmesini bekleyip ateşten alalım ve içine ince kıyılmış biberiye atalım.
 

 

Hiç yorum yok: