22 Aralık 2013 Pazar

 
MEYHANE PİLAVI İLE BEYKOZ KEBABININ DANSI
 
 

 

Arkadaşlar; Meyhane pilavı biraz acı olduğu zaman tadı muhteşem oluyor. Yanına bir de turşu ve ayran oldu mu, deymeyin keyiflere. Birde sosu güzel hazırlanmış Beykoz Kebabını pilavın yanına eklediğiniz zaman, eyyvaah eyyvaah.....Arkadaşlar tarifi aramayın, hemen aşağıda sınıfta yaptığımız tarifi bulabilirsiniz Afiyet Olsun:)))))
 
 
MEYHANE PİLAVI

MALZEMELER:
 
300 gr kuşbaşı et (ufak doğransın)
3 su  bardağı  pilavlık  bulgur
2 Adet orta boy soğan
5-6 Adet yeşil  sivri  biber( boydan 2 ye böl,çekirdeklerini çıkar ince doğra)
3-4 Adet sulu domates(kabuklarını soy ufak doğra,domatesler kırmızı değilse 1 yemek kaşığı salça eklenebilir)
1 Adet orta boy havuç(iri rendelenecek)
2 yemek kaşığı tereyağı,2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz , karabiler ,pul biber,kuru nane,
1 avuç ufak doğranmış maydanoz,
3-4 diş  dövülmüş  sarımsak

NOT:Bulgurun cinsine göre 1 su bardağı bulgura 1,5 yada 2 su bardağı su  gider.
  
HAZIRLANIŞI:
Tencerede etleri 2-3 dak kavuralım,yağları ekleyerek kavurmaya devam edelim.Yemeklik doğradığımız soğanları ekleyerek 2-3 dak daha kavuralım.Biberleri ekleyerek kavurmaya devam edelim.Bulguru ekleyip kavuralım.Bulgur iyi kavrulursa verilen suyu iyi çeker  lapalaşmaz.Sarımsakları ve havucu ekleyip karıştıralım.Domatesleri ekleyerek karıştıralım.Kaynar suyunu ekleyelim.Suyunu çekene kadar yüksek ateşte, suyunu çektikten sonra kısık ateşte pişirelim.Altını kapattıktan sonra havlu kağıt serip demlendirelim.Nane ve maydanozu ekleyip alttan karıştıralım sıcak servis yapalım.

  BEYKOZ KEBABI
 
MALZEMELER:
12-13 Adet patlıcan (orta boy  Patlıcanları alacalı soy, karın kısmından uç kısımlara 3 parmak kalana kadar kes.(Eğer patlıcanlar uzun ise ortadan ikiye kes))
1 kg  kuşbaşı et dana (hafif yağlı, ufak doğranmış)
3-4 Adet  soğan (yemeklik doğra)
6-7 Adet  domates (kabuklarını soy küp doğra)
1  su bardağı sıvı yağ
1  avuç taze kaşar rendesi
Tuz, pul biber, muskat rendesi
2-3  diş  ufak  sarımsak
 
HAZIRLANIŞI:

Derin bir kâseye su doldurup içine 1 yemek kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyelim. Elimizle karıştırıp eritelim.Patlıcanları kasenin  içine alıp karıştıralım ki her tarafı su ile ıslansın.Üzerine ağır tabak kapatalımki  suyun üzerine çıkmasın.(Bu işlemin amacı patlıcanın kararmadan yağı az çekerek kızarması)Eti tencereye alalım,yağ eklemeden kendi yağı ve suyu ile kavrulur.Et kendi suyunu bırakıp çektikten sonra yemeklik doğranmış soğan sarımsak eklenir. 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir.2-3 dak pişirilir, domates eklenir, domatesler suyunu bırakana kadar kavrulur. İnce doğranmış yeşilbiber eklenir. Tuzu,pul biberi,taze çekilmiş karabiber eklenir. Karıştırıldıktan sonra ,1 su bardağı sıcak su eklenir,etler yumuşayana kadar pişirilir.Derin bir tencerede bol yağda iyice suyu sıkılmış ,ıslaklığı peçete ile alınmış patlıcanlar kızartılır,ve havlu kağıdın üzerine çıkartılır ki fazla yağı kalmasın. Kızartılan patlıcanlar fırın tepsisine dizilir .Patlıcanların yarık kısımlarına pişirilen etten doldurulur.Etli harcın üzerine hazırlanan salçalı sosun yarısı   dökülerek et  ıslatılır.Kalan sosun içine eklenerek karıştırılır.Ve  tepsinin dibine dökülür ki  et  kuru olmasın.Etin üzerine patates püresi yayılır.Fırın 200 C ısıtılır.Rende kaşar pürenin üzerine yayılır. Kalan  sosun  içine 1 su bardağı sıcak su eklenerek karıştırılır. Tepsinin dibine dökülür ki patlıcanlar pişerken kurumasın.Peynir eriyip kızarana kadar pişirilir.Sıcak servis yapılır.Bu yemek hemen servis yapılmazsa kaşarlar soğuyunca lastik gibi olur. 
 
ÜZERİNİN PÜRESİNİN MALZEMELERİ :
4 Adet  orta boy patates
1-1,5  su bardağı süt  (kontrollü kullan sıvı olmasın)
½  yemek kaşığı tereyağı
Muskat rendesi, tuz
HAZIRLANIŞI:
Tereyağını tencerede erit. Ezdiğin patatesi kavur. Yavaş yavaş sütü ekle, parçalayıcı ile püre kıvamına getir.(Kesinlikle pütürlük olmasın ve katı olsun.)Baharatını ekle,karıştır.
SOSUNUN HAZIRLANMASI:
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
3-4 diş dövülmüş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 Adet kesme şeker (ekşi olmaması için)
Yağı ısıt , sarımsağı ekle ,salçaları ekle kavur .4 su bardağı su ekle kaynat. Altını söndür.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 



 

Hiç yorum yok: