MEYHANE PİLAVI İLE BEYKOZ KEBABININ DANSI
MEYHANE PİLAVI
MALZEMELER:
3 su bardağı pilavlık bulgur
5-6 Adet yeşil sivri biber( boydan 2 ye böl,çekirdeklerini çıkar ince doğra)
3-4 Adet sulu domates(kabuklarını soy ufak doğra,domatesler kırmızı değilse 1 yemek kaşığı salça eklenebilir)
1 Adet orta boy havuç(iri rendelenecek)
2 yemek kaşığı tereyağı,2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz , karabiler ,pul biber,kuru nane,
1 avuç ufak doğranmış maydanoz,
3-4 diş dövülmüş sarımsak
NOT:Bulgurun cinsine göre 1 su bardağı bulgura 1,5 yada 2 su bardağı su gider.
HAZIRLANIŞI:
Tencerede etleri 2-3 dak kavuralım,yağları ekleyerek kavurmaya devam edelim.Yemeklik doğradığımız soğanları ekleyerek 2-3 dak daha kavuralım.Biberleri ekleyerek kavurmaya devam edelim.Bulguru ekleyip kavuralım.Bulgur iyi kavrulursa verilen suyu iyi çeker lapalaşmaz.Sarımsakları ve havucu ekleyip karıştıralım.Domatesleri ekleyerek karıştıralım.Kaynar suyunu ekleyelim.Suyunu çekene kadar yüksek ateşte, suyunu çektikten sonra kısık ateşte pişirelim.Altını kapattıktan sonra havlu kağıt serip demlendirelim.Nane ve maydanozu ekleyip alttan karıştıralım sıcak servis yapalım.
BEYKOZ KEBABI
MALZEMELER:
12-13 Adet
patlıcan (orta boy Patlıcanları alacalı soy, karın kısmından uç kısımlara 3 parmak kalana kadar kes.(Eğer patlıcanlar uzun ise ortadan ikiye kes) )
1 kg kuşbaşı et dana (hafif yağlı, ufak doğranmış)
3-4 Adet soğan (yemeklik doğra)
6-7 Adet domates (kabuklarını soy küp doğra)
1 su bardağı sıvı yağ
1 avuç taze kaşar rendesi
Tuz, pul biber,
muskat rendesi
2-3 diş ufak
sarımsak
HAZIRLANIŞI:
Derin bir kâseye su doldurup içine 1 yemek kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyelim. Elimizle karıştırıp eritelim.Patlıcanları kasenin içine alıp karıştıralım ki her tarafı su ile ıslansın.Üzerine ağır tabak kapatalımki suyun üzerine çıkmasın.(Bu işlemin amacı patlıcanın kararmadan yağı az çekerek kızarması)Eti tencereye alalım,yağ eklemeden kendi yağı ve suyu ile kavrulur.Et kendi suyunu bırakıp çektikten sonra yemeklik doğranmış soğan sarımsak eklenir. 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir.2-3 dak pişirilir, domates eklenir, domatesler suyunu bırakana kadar kavrulur. İnce doğranmış yeşilbiber eklenir. Tuzu,pul biberi,taze çekilmiş karabiber eklenir. Karıştırıldıktan sonra ,1 su bardağı sıcak su eklenir,etler yumuşayana kadar pişirilir.Derin bir tencerede bol yağda iyice suyu sıkılmış ,ıslaklığı peçete ile alınmış patlıcanlar kızartılır,ve havlu kağıdın üzerine çıkartılır ki fazla yağı kalmasın. Kızartılan patlıcanlar fırın tepsisine dizilir .Patlıcanların yarık kısımlarına pişirilen etten doldurulur.Etli harcın üzerine hazırlanan salçalı sosun yarısı dökülerek et ıslatılır.Kalan sosun içine eklenerek karıştırılır.Ve tepsinin dibine dökülür ki et kuru olmasın.Etin üzerine patates püresi yayılır.Fırın 200 C ısıtılır.Rende kaşar pürenin üzerine yayılır. Kalan sosun içine 1 su bardağı sıcak su eklenerek karıştırılır. Tepsinin dibine dökülür ki patlıcanlar pişerken kurumasın.Peynir eriyip kızarana kadar pişirilir.Sıcak servis yapılır.Bu yemek hemen servis yapılmazsa kaşarlar soğuyunca lastik gibi olur.
ÜZERİNİN PÜRESİNİN MALZEMELERİ :
4 Adet orta boy patates
1-1,5 su bardağı süt (kontrollü kullan sıvı olmasın)
½ yemek kaşığı tereyağı
Muskat
rendesi, tuz
HAZIRLANIŞI:
Tereyağını
tencerede erit. Ezdiğin patatesi kavur. Yavaş yavaş sütü ekle, parçalayıcı ile
püre kıvamına getir.(Kesinlikle pütürlük olmasın ve katı olsun.)Baharatını ekle,karıştır.
SOSUNUN HAZIRLANMASI:
1 yemek
kaşığı domates salçası
½ yemek
kaşığı biber salçası
3-4 diş
dövülmüş sarımsak
1 yemek
kaşığı sıvıyağ
1 Adet kesme
şeker (ekşi olmaması için)
Yağı ısıt ,
sarımsağı ekle ,salçaları ekle kavur .4 su bardağı su ekle kaynat. Altını
söndür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder