19 Aralık 2013 Perşembe

 
 
 
KEREBİÇ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arkadaşlar, kerebiç tarifi Pazartesi-Salı grubu kursiyerlerimizden Sn.Selma Hn 'a ait. Kendisi Hatay'lıdır. Kerebiç, Hatay'ın meşhur bir tatlısıdır. Aslında Hatay'da bu tatlı bol beyaz bir köpükle (yöreye ait bir sunum)ikram ediliyor. Hamuruda yoğrulurken kül suyu ile yoğuruluyormuş. Fakat biz  su ile yoğurduk.Yapıldıktan sonra, hepimiz tattığımızda tadını çok beğendik. Bu kurabiyenin en büyük özelliği uzun süre bayatlamadan kalması imiş. Sıcak sıcak yerken sanki içi çiğ gibi bir tat veriyor ama soğuduktan sonra yenildiğinde damakta çok güzel bir tat bırakıyor. Özellikle şeker sevmeyenler için ideal bir tarif. Sn. Selma Hn'a teşekkür ediyoruz. Kendisi 2012-2013 yılında Halk Eğitimde Pastacılık kursuna katılmıştır. Afiyet Olsun:))))
 
 
MALZEMELER: 
 
1 kg. un
2 su bardağı zeytinyağı (zeytinyağı olmalı)
1 su bardağı su (küllü su)
2 adet kabarma tozu
2 adet vanilya
1,5 çay kaşığı mahlep
 
 
İÇ  MALZELER: (sadece 1 kasede karıştırın, pişirmeyin)
 
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
1/2 yemek kaşığı tarçın(arzuya göre 1 kaşıkta olabilir. Ama biz 1/2 kullandık.)
2 yemek kaşığı toz şeker
 
HAZIRLANIŞI:
 
Kabın içine yada mermerin üzerine unu dökelim, ortasını havuz şeklinde açalım. Açtığımız havuzun ortasına suyu, kabartma tozunu, vanilyayı ve mahlebi ilave edelim. Ortada bu malzemeleri hafif hafif yoğuraark ve yavaş yavaş da undan alarak yoğuralım. Hamurumuzun kıvamı kulak memesi kıvamında olacak. Hamuru yarım saat dinlendirelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ortasını kase şeklinde açalım, iç alzemelerden 2 tatlı kaşığı ilave edelim. Avucumuzda yuvarlayarak kerebiç kalıbının içine bastıralım. (Kerebiçin desenli kısmına hamurun düz tarafı bastırılsın, ek kısmı tepsiye gelsinki, pişerken çatlama olmasın.) 200 .C ısıtlmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilsin. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine sıcakken pudra şekeri elensin.
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok: