22 Aralık 2013 Pazar

 
 
KÜNEFE
 
 
 
Arkadaşlar; şu tatlının güzelliğine bakın. İnsanın çatalı,bıçağı eline almadan yemesi geliyor. Arasındaki peynir, gerçekten künefe peyniri ise, şerbeti de verildikten sonra peynir keman yayı gibi uzuyorsa, işte künefe budur. Afiyet Olsun:))))

MALZEMELER :

200 gr Tel Kadayıf
100 gr Tereyağı
150-200 gr Özel Künefe Peyniri (Yoksa Tuzsuz Dil peyniri de olabilir)

3-4 yemek kaşığı dut yada üzüm pekmezi

Şerbeti için:


1 su bardağı kadar Toz Şeker
1 su bardağı Su
1-2 Adet İnce Dilim Limon (resimdeki gibi kabuğuyla)

Üzerine (arzunuza göre) ;


Toz Çam Fıstığı
Kaymak veya 1'er top Sade Dondurma

Öncelikle Şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bir tava ya da tencerede Su, Toz Şeker ve Limon dilimlerini kaynatıyoruz.
Böylece biz diğer adımları yaparken, Bu esnada şerbetimiz de kıvamını bulmuş ve biraz ılımasına da süre tanınmış oluyor.

Peki nasıl mı anlayacağız kıvamını tutturduğumuzu?

Çok akışkan halden çıkıp, hafiften koyulaşmış bir hale geldiğini, bir kaşığa doldurduğunuz şerbeti yukarıdan dökerken göreceğiniz kıvamından anlayabilirsiniz.

Yani şöyle:

Daha bu aşamalara geçmeden, şerbetimiz henüz kaynarken, bir diğer bir tavada Tereyağını eritiyoruz.

Bu esnada karışık haldeki Kadayıfları 1 cm boyunda keselim. birbirinden ayırıp, ufak ufak hale getiriyoruz.Erittiğimiz tereyağı ile kadayıfı karıştıralım.

Pişireceğimiz kabın dibine elimizle pekmezi yayalım ,tavanın kenarınada sürelim(bu işlem daha güzel kızarmasını sağlayacak).Kadayıfın yarısını tavanın dibine serelim ,iyice bastırarak tavaya yerleştirelim. Şimdi üzerine Tuzsuz peynirimizi ister rendeleyip, ister ince dilimler halinde her yerine yayarak seriyoruz. ve 2. kat künefeyle üzerini kapatıyoruz ve elimizi yakmadan sıkıca bastırarak hafif hafif şeklini veriyoruz.

Ocağın altını kısık ateşte açarak hafiften kızartmaya başlıyoruz.

Künefeyi arada sırada bir spatula yardımıyla hafiften kaldırıp, kontrol ederek, altının istediğiniz çıtırlığa geldiğine emin olduğunuz anda, şimdi alt-üst etme zamanı gelmiş demektir.

Kalan erimiş Tereyağını tavaya dökerek, üzerine Künefenin henüz pişmemiş olan yüzü gelecek şekilde tekrar pişirmeye devam ediyoruz.

Çevirmek için isterseniz yine spatulalardan, isterseniz de tavanın üzerine düz bir tencere kapağı veya uygun boy bir tabak kapatarak, dikkatlice tek seferde ters çevirip, sonra tavaya kaydırarak yapabileceğinize güvenim sonsuz:)

Alt kısmı da aynı kıtırlıkta pişince artık, kenarda hafif ılıttığımız Şerbeti döküp, çektiriyoruz.

İşte mis gibi ev yapımı Künefemiz hazııııırr:) 

Üzerini keyfinize göre, ister Fıstık, ister Dondurma, ister Kaymakla süsleyip,sıcak servis yapalım.

 

Hiç yorum yok: