22 Aralık 2013 Pazar

 
 
KÜNEFE
 
 
 
Arkadaşlar; şu tatlının güzelliğine bakın. İnsanın çatalı,bıçağı eline almadan yemesi geliyor. Arasındaki peynir, gerçekten künefe peyniri ise, şerbeti de verildikten sonra peynir keman yayı gibi uzuyorsa, işte künefe budur. Afiyet Olsun:))))

MALZEMELER :

200 gr Tel Kadayıf
100 gr Tereyağı
150-200 gr Özel Künefe Peyniri (Yoksa Tuzsuz Dil peyniri de olabilir)

3-4 yemek kaşığı dut yada üzüm pekmezi

Şerbeti için:


1 su bardağı kadar Toz Şeker
1 su bardağı Su
1-2 Adet İnce Dilim Limon (resimdeki gibi kabuğuyla)

Üzerine (arzunuza göre) ;


Toz Çam Fıstığı
Kaymak veya 1'er top Sade Dondurma

Öncelikle Şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bir tava ya da tencerede Su, Toz Şeker ve Limon dilimlerini kaynatıyoruz.
Böylece biz diğer adımları yaparken, Bu esnada şerbetimiz de kıvamını bulmuş ve biraz ılımasına da süre tanınmış oluyor.

Peki nasıl mı anlayacağız kıvamını tutturduğumuzu?

Çok akışkan halden çıkıp, hafiften koyulaşmış bir hale geldiğini, bir kaşığa doldurduğunuz şerbeti yukarıdan dökerken göreceğiniz kıvamından anlayabilirsiniz.

Yani şöyle:

Daha bu aşamalara geçmeden, şerbetimiz henüz kaynarken, bir diğer bir tavada Tereyağını eritiyoruz.

Bu esnada karışık haldeki Kadayıfları 1 cm boyunda keselim. birbirinden ayırıp, ufak ufak hale getiriyoruz.Erittiğimiz tereyağı ile kadayıfı karıştıralım.

Pişireceğimiz kabın dibine elimizle pekmezi yayalım ,tavanın kenarınada sürelim(bu işlem daha güzel kızarmasını sağlayacak).Kadayıfın yarısını tavanın dibine serelim ,iyice bastırarak tavaya yerleştirelim. Şimdi üzerine Tuzsuz peynirimizi ister rendeleyip, ister ince dilimler halinde her yerine yayarak seriyoruz. ve 2. kat künefeyle üzerini kapatıyoruz ve elimizi yakmadan sıkıca bastırarak hafif hafif şeklini veriyoruz.

Ocağın altını kısık ateşte açarak hafiften kızartmaya başlıyoruz.

Künefeyi arada sırada bir spatula yardımıyla hafiften kaldırıp, kontrol ederek, altının istediğiniz çıtırlığa geldiğine emin olduğunuz anda, şimdi alt-üst etme zamanı gelmiş demektir.

Kalan erimiş Tereyağını tavaya dökerek, üzerine Künefenin henüz pişmemiş olan yüzü gelecek şekilde tekrar pişirmeye devam ediyoruz.

Çevirmek için isterseniz yine spatulalardan, isterseniz de tavanın üzerine düz bir tencere kapağı veya uygun boy bir tabak kapatarak, dikkatlice tek seferde ters çevirip, sonra tavaya kaydırarak yapabileceğinize güvenim sonsuz:)

Alt kısmı da aynı kıtırlıkta pişince artık, kenarda hafif ılıttığımız Şerbeti döküp, çektiriyoruz.

İşte mis gibi ev yapımı Künefemiz hazııııırr:) 

Üzerini keyfinize göre, ister Fıstık, ister Dondurma, ister Kaymakla süsleyip,sıcak servis yapalım.

 
 
MEYHANE PİLAVI İLE BEYKOZ KEBABININ DANSI
 
 

 

Arkadaşlar; Meyhane pilavı biraz acı olduğu zaman tadı muhteşem oluyor. Yanına bir de turşu ve ayran oldu mu, deymeyin keyiflere. Birde sosu güzel hazırlanmış Beykoz Kebabını pilavın yanına eklediğiniz zaman, eyyvaah eyyvaah.....Arkadaşlar tarifi aramayın, hemen aşağıda sınıfta yaptığımız tarifi bulabilirsiniz Afiyet Olsun:)))))
 
 
MEYHANE PİLAVI

MALZEMELER:
 
300 gr kuşbaşı et (ufak doğransın)
3 su  bardağı  pilavlık  bulgur
2 Adet orta boy soğan
5-6 Adet yeşil  sivri  biber( boydan 2 ye böl,çekirdeklerini çıkar ince doğra)
3-4 Adet sulu domates(kabuklarını soy ufak doğra,domatesler kırmızı değilse 1 yemek kaşığı salça eklenebilir)
1 Adet orta boy havuç(iri rendelenecek)
2 yemek kaşığı tereyağı,2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz , karabiler ,pul biber,kuru nane,
1 avuç ufak doğranmış maydanoz,
3-4 diş  dövülmüş  sarımsak

NOT:Bulgurun cinsine göre 1 su bardağı bulgura 1,5 yada 2 su bardağı su  gider.
  
HAZIRLANIŞI:
Tencerede etleri 2-3 dak kavuralım,yağları ekleyerek kavurmaya devam edelim.Yemeklik doğradığımız soğanları ekleyerek 2-3 dak daha kavuralım.Biberleri ekleyerek kavurmaya devam edelim.Bulguru ekleyip kavuralım.Bulgur iyi kavrulursa verilen suyu iyi çeker  lapalaşmaz.Sarımsakları ve havucu ekleyip karıştıralım.Domatesleri ekleyerek karıştıralım.Kaynar suyunu ekleyelim.Suyunu çekene kadar yüksek ateşte, suyunu çektikten sonra kısık ateşte pişirelim.Altını kapattıktan sonra havlu kağıt serip demlendirelim.Nane ve maydanozu ekleyip alttan karıştıralım sıcak servis yapalım.

  BEYKOZ KEBABI
 
MALZEMELER:
12-13 Adet patlıcan (orta boy  Patlıcanları alacalı soy, karın kısmından uç kısımlara 3 parmak kalana kadar kes.(Eğer patlıcanlar uzun ise ortadan ikiye kes))
1 kg  kuşbaşı et dana (hafif yağlı, ufak doğranmış)
3-4 Adet  soğan (yemeklik doğra)
6-7 Adet  domates (kabuklarını soy küp doğra)
1  su bardağı sıvı yağ
1  avuç taze kaşar rendesi
Tuz, pul biber, muskat rendesi
2-3  diş  ufak  sarımsak
 
HAZIRLANIŞI:

Derin bir kâseye su doldurup içine 1 yemek kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyelim. Elimizle karıştırıp eritelim.Patlıcanları kasenin  içine alıp karıştıralım ki her tarafı su ile ıslansın.Üzerine ağır tabak kapatalımki  suyun üzerine çıkmasın.(Bu işlemin amacı patlıcanın kararmadan yağı az çekerek kızarması)Eti tencereye alalım,yağ eklemeden kendi yağı ve suyu ile kavrulur.Et kendi suyunu bırakıp çektikten sonra yemeklik doğranmış soğan sarımsak eklenir. 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir.2-3 dak pişirilir, domates eklenir, domatesler suyunu bırakana kadar kavrulur. İnce doğranmış yeşilbiber eklenir. Tuzu,pul biberi,taze çekilmiş karabiber eklenir. Karıştırıldıktan sonra ,1 su bardağı sıcak su eklenir,etler yumuşayana kadar pişirilir.Derin bir tencerede bol yağda iyice suyu sıkılmış ,ıslaklığı peçete ile alınmış patlıcanlar kızartılır,ve havlu kağıdın üzerine çıkartılır ki fazla yağı kalmasın. Kızartılan patlıcanlar fırın tepsisine dizilir .Patlıcanların yarık kısımlarına pişirilen etten doldurulur.Etli harcın üzerine hazırlanan salçalı sosun yarısı   dökülerek et  ıslatılır.Kalan sosun içine eklenerek karıştırılır.Ve  tepsinin dibine dökülür ki  et  kuru olmasın.Etin üzerine patates püresi yayılır.Fırın 200 C ısıtılır.Rende kaşar pürenin üzerine yayılır. Kalan  sosun  içine 1 su bardağı sıcak su eklenerek karıştırılır. Tepsinin dibine dökülür ki patlıcanlar pişerken kurumasın.Peynir eriyip kızarana kadar pişirilir.Sıcak servis yapılır.Bu yemek hemen servis yapılmazsa kaşarlar soğuyunca lastik gibi olur. 
 
ÜZERİNİN PÜRESİNİN MALZEMELERİ :
4 Adet  orta boy patates
1-1,5  su bardağı süt  (kontrollü kullan sıvı olmasın)
½  yemek kaşığı tereyağı
Muskat rendesi, tuz
HAZIRLANIŞI:
Tereyağını tencerede erit. Ezdiğin patatesi kavur. Yavaş yavaş sütü ekle, parçalayıcı ile püre kıvamına getir.(Kesinlikle pütürlük olmasın ve katı olsun.)Baharatını ekle,karıştır.
SOSUNUN HAZIRLANMASI:
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
3-4 diş dövülmüş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 Adet kesme şeker (ekşi olmaması için)
Yağı ısıt , sarımsağı ekle ,salçaları ekle kavur .4 su bardağı su ekle kaynat. Altını söndür.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 



 
 
 
HUMUS
 


Arkadaşlar; Humus bildiğiniz gibi Antakya yöresine ait bir mezedir. Ben humusu yaparken yoğurtta kullanıyorum, lütfen deneyin, bence çok mükemmel lezzet. Sadece meze olarak düşünmeyin,  5 çayında misafirlerinize de sunacağınız bir lezzet. Ama lütfen kabukları soymayın, kabukları ile rondodan geçirin. Afiyet Olsun:))))))))
 

MALZEMELER:

500   gr.  nohut  (  haşlanacak   kabukları soyulmayacak)
1 su  bardağı tahin
6-7    diş  ezilmiş sarımsak
½  su     bardağı   sızma zeytinyağı
1    çorba   kaşığı  toz  biber
1  X    limon  suyu
1   yemek  kaşığı  dolmalık  fıstık
½  su   bardağı  süzme  yoğurt
 
  
HAZIRLANIŞI:
 
Nohutu   yıkayıp  haşlayalım   ,yumuşayınca   suyunu  süzelim  (suyunu dökmeyelim) .Derin bir kabın içine  bütün  malzemeleri  alalım .Parçalayıcıyla  püre haline  getirelim. Bir  kepçe  azar  azar  nohutu kaynattığımız  sudan  katalım. Humus sert  olmamalı  ,akışkan  da olmamalı.
  
ÜZERİ İÇİN:

3 yemek kaşığı zeytinyağı
Toz  kırmızı  biber,kimyon,

 HAZIRLANIŞI:

Yağı  ısıt  ,altını  kapat .Yağın sıcaklığı  gitsin  ,biberi  ve kimyonu  katalım .Karıştıralım. Humusu servis tabağına yayalım, sosu üzerine gezdirip, servis  yapalım.
 

SERVİS ÖNERİSİ:

Yağın içine dolmalık fıstığı  alıp  1 dk. kavuralım ,altını kapatalım, sıcaklığı gittikten sonra kimyonu ve biberi ekleyip karıştıralım.Humusun üzerine   gezdirelim.

19 Aralık 2013 Perşembe

 

TİRAMİSU




 Arkadaşlar; tiramisuyu böyle de sunabilirsiniz.Kadehte sunum yapacağınız zaman kedi dili bisküviyi ıslatacağız, kadehe önce muhallebi, üzerine ıslatılmış kedi dili bisküvi. Bu sıralama 5 kat yapılır, üzerine kakao elenerek serpilir.

 
 
 Arkadaşlar; işte size muhteşem bir lezzet. Meşhur tiramisu!!!!!!!!Sınıfta tiramisu yapacağımızı söylediğim zaman kursiyer arkadaşların gözlerinde şimşekler çaktı. Genelde tiramisu labne peyniri ile yapılır. Fakat ben orijinaline sadık kalarak mascarpone peyniri ile yapıyorum. Mascorpone'yi ithal yiyecekler satılan marketlerde bulabilirsiniz.
 
MALZEMELER

 
PANDİSPANYANIN YAPIMI İÇİN:
  4 Adet yumurta       
  4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağı
  3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  3 Türk Kahvesi Fincanı Tepeleme Un
  2 Yemek Kaşığı Kakao
  1 Paket Kabartma Tozu
  1 Paket Vanilya
  PANDİSPANYAYI ISLATMAK İÇİN;
 
  2 çorba kaşığı toz şeker
  2 çorba kaşığı granül kahve
  1 su bardağı sıcak su (suyu kaynar halde)
 Suyu kaynatalım, ocaktan alalım ve granül kahveyi,şekeri içine katalım,eritelim,soğumaya bırakalım.
  

 
KREMASI İÇİN:
4 su bardağı süt
2 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
1 pk vanilya
200 gr mascarpone (İtalyan krem peynirin  özelliği tatlılarda kullanılması  .Bence tiramİsu mascarpone ile yapılmalı)
 
 
ÜZERİNE;
Kakao
 
 
PANDİSPANYANIN YAPIMI
 
Yumurta aklarını cam bir kasede köpürene kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin. Ayrı bir kapta yumurta       sarıları, kaynar su ve kalan şekeri şeker eriyene kadar 6-7 dakika çırpın. Yağı ilave edip çok az daha çırpın.Yumurta akları ve sarılarını birleştirin. Un, kakao,kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta karıştırıp yumurtalı karışımın üstüne eleyin. Tahta bir kaşıkla nazikçe karıştırıp yağlanmış 24 cm çaplı kalıba hamuru boşaltın. Isıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Kapaklı bir kapta yada buzdolabı poşetinde buzdolabında bir gün dinlendirin.
KREMASININ YAPIMI:
Vanilya ve labne peyniri haricindeki malzemeleri bir tencerede tel çırpıcıyla iyice karıştırın. Ocağa alıp göz göz olana kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra ılıması için 15 -20 dakika bekletin. Mascarpone peyniri ve vanilyayı ekleyip mikserle 4-5 dakika çırpın.
 
Pandispanyayı ortadan ikiye kesin. Kahve, şeker ve sıcak suyu karıştırıp yarısıyla pandispanyanın bir parçasına kaşıkla dökerek ıslatın.  (Çok ıslatmayın, dağılmasın.) Kremanın yarısını üzerine  yayın.       Kalan pandispanyayı üstüne kapatıp kahveli karışımı üstüne kaşıkla gezdirin.  Kalan             kremayla pandispanyanın her tarafini sıvayın .Üzerine kakaoyu  tel süzgeçle       eleyin,buzdolabında 2-3saat bekletin ve servis yapın.

 
 
 
  
 


ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ





Arkadaşlar; bu muhallebi Aynur'un tarifidir. Aynur kim mi? Giyimi, hal hareketi ile kendine özgü benim en küçük kız kardeşim. Kendisinin damak zevkine çok güvenirim, bu arada kendisi de takı tasarımı ile uğraşıyor. Müsait olduğunuzda www.tashbyaynur.com adresinden ziyaret edebilirsiniz. (Google'da Aynur Taşyumruk yazarak da arama yapabilirsiniz.)Bu tarifi ilk defa kendisi bana 10 yıl önce yaptı. Bende ufak, tefek bazı değişiklikler yaparak kursiyer arkadaşlarımla bu tarifi paylaştım. Afiyet Olsun:))))


ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ

 
MALZEMELER:

4 çay bardağı un
4 çay bardağı toz şeker (kontrollü kullan az gelirse ekleyebilirsin)
7 su bardağı süt
2 paket vanilya
200ğr margarin
1 paket kaymak tadında krem şanti

 
ÇİKOLATA SOSUNUN MALZEMELERİ:

1 yemek kaşığı yağ (becel yumuşak olduğu için)
1 adet bütün yumurta
2 yemek kaşığı bitter kakao
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı muhallebi(pişirdiğimiz beyaz muhallebi)

 
HAZIRLANIŞI
 
MUHALLEBİNİN HAZIRLANMASI:

Yağı erit ,unu  kısık ateşte hoş koku  salğılayana  kadar kavur.(dikkat edin un  tencerenin dibine ve yanlarına yapışıp yanabilir. Muhallebiden yanık kokar.)Sütü yavaş ,yavaş,  ekleyin aynı zamanda tel çırpıcı ile devamlı karıştırarak unun  topaklığınu açın.Şekeri 4 bardağa kadar kontrollü kullanın ve tadını kontrol edin eğer yeterli değilse şeker eklenebilir. Koyulaşınca ocaktan alıp, vanilyayı  ekleyelim.  Mikserle önce düşük ayar sonra yüksek ayarda 10 dakika iyice çırpıp, ılınınca içine kaymak tadında şantiyi ekleyip 5 dk.daha çıroalım. (krem şantiyi toz halinde katalım)Kesinlikle içinde topaklık kalmasın.
ÇİKOLATA SOSUNUN HAZIRLANMASI:

Yağı erit,soğumaya bırakalım.Soğuduktan sonra ,yumurtayı, kakaoyu,pudra şekerini ekleyip, mikserle 5 dakika çırpalım. Bu sosun içine 3-4 yemek kaşığı soğumuş muhallebiden katıp, önce düşük sonra yüksek ayarda mikserle çırpalım.
 
SUNUMU:
Muhallebiyi  kaselere dökelim.( Ben kadeh kullanıyorum.)Üzerine kakao sosundan(soğutulmuş) 1 tatlı kaşığı dökerek, üzerine isteğe bağlı Hindistan cevizi veya Çam fıstığı konabilir.


 
 
 
KEREBİÇ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arkadaşlar, kerebiç tarifi Pazartesi-Salı grubu kursiyerlerimizden Sn.Selma Hn 'a ait. Kendisi Hatay'lıdır. Kerebiç, Hatay'ın meşhur bir tatlısıdır. Aslında Hatay'da bu tatlı bol beyaz bir köpükle (yöreye ait bir sunum)ikram ediliyor. Hamuruda yoğrulurken kül suyu ile yoğuruluyormuş. Fakat biz  su ile yoğurduk.Yapıldıktan sonra, hepimiz tattığımızda tadını çok beğendik. Bu kurabiyenin en büyük özelliği uzun süre bayatlamadan kalması imiş. Sıcak sıcak yerken sanki içi çiğ gibi bir tat veriyor ama soğuduktan sonra yenildiğinde damakta çok güzel bir tat bırakıyor. Özellikle şeker sevmeyenler için ideal bir tarif. Sn. Selma Hn'a teşekkür ediyoruz. Kendisi 2012-2013 yılında Halk Eğitimde Pastacılık kursuna katılmıştır. Afiyet Olsun:))))
 
 
MALZEMELER: 
 
1 kg. un
2 su bardağı zeytinyağı (zeytinyağı olmalı)
1 su bardağı su (küllü su)
2 adet kabarma tozu
2 adet vanilya
1,5 çay kaşığı mahlep
 
 
İÇ  MALZELER: (sadece 1 kasede karıştırın, pişirmeyin)
 
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
1/2 yemek kaşığı tarçın(arzuya göre 1 kaşıkta olabilir. Ama biz 1/2 kullandık.)
2 yemek kaşığı toz şeker
 
HAZIRLANIŞI:
 
Kabın içine yada mermerin üzerine unu dökelim, ortasını havuz şeklinde açalım. Açtığımız havuzun ortasına suyu, kabartma tozunu, vanilyayı ve mahlebi ilave edelim. Ortada bu malzemeleri hafif hafif yoğuraark ve yavaş yavaş da undan alarak yoğuralım. Hamurumuzun kıvamı kulak memesi kıvamında olacak. Hamuru yarım saat dinlendirelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ortasını kase şeklinde açalım, iç alzemelerden 2 tatlı kaşığı ilave edelim. Avucumuzda yuvarlayarak kerebiç kalıbının içine bastıralım. (Kerebiçin desenli kısmına hamurun düz tarafı bastırılsın, ek kısmı tepsiye gelsinki, pişerken çatlama olmasın.) 200 .C ısıtlmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilsin. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine sıcakken pudra şekeri elensin.
 
 
 
 
 

 
 
KAPUSKA
 
 


Arkadaşlar, biz kapuska yemeğini Pazartesi,Salı grubunda yaptık. Başta Mehmet bey olmak üzere, 1-2 arkadaş aaa hocam kapuska yemeğimi yapacağız şimdi diye serzenişte  bulundular. Sebebine gelince sıradan, beyaz bir yemek olduğunu söylediler. Bende önyargılı olmayın, 'benim yaptığım kapuska sıradan beyaz bir yemek değil'dedim ve işe giriştik. Yemeği yedikten sonra çok güzel olduğuna karar verdiler. Bu arada 2013-2014 Eğitim yılında yapılan yemeklerin bu güzel fotoğrafları çekerek  bloğa katkıda bulunan Pazartesi-Salı grubundan kursiyer arkadaşım Sn.Perihan Bilgili hanıma teşekkür ederim.
 
MALZEMELER:
1 kilogram lahana(ince doğransın)
250 gram kıyma
3 x adet kuru soğan(yemeklik doğra)
1 yemek kaşığı salça
1 fincan margarin
1 kahve fincanı pirinç (yıka)
3 x kırmızı etli biber (çekirdeklerini çıkart, boydan 2 ye böl ince doğra.)
3-4 x yeşil etli biber(çekirdeklerini çıkart, boydan 2 ye böl ince doğra.)
2 x havuç
6-7 diş sarımsak
1 x   et  bulyon
2 yemek  kaşiği  sıvıyağ
1,5 yemek  kaşıği  marğarin.
Tuz,pu  biber ,taze çekilmiş  karabiber.
1 x limon
6 su bardağı sıcak su

HAZIRLANIŞI
 
Tencereye kıymayı alıp ,3-4 kavuralım,kıymanın iyice açılıp kavrulması  için 1 çay bardağı sıcak su ilave edelim Ve  3-4 dak suyunu çektirelim (kıyma daha yumuşak olacaktır)  Önce sıvıyağı sonra margarini ekleyelim. Kavurmaya devam edelim. Yemeklik doğradığımız soğanı ve ince doğradığimiz sarımsağı katıp kavurmaya devam edelim.Doğradığımız lahanayı ekleyip sotelemeye devam edelim.Bir kaseye 1 x et bulyon,salça ,karabiber,tuz pul biber ekleyelim.Üzerine bir bardak kaynar su dökelim. Ve devamlı karıştırarak bulyonu ve salçayı eritelim. Tencereye ekleyip, tencereyi karıştıralım.Kısık ateşte pişirelim. Kırmızı ve yeşil biberi ince ince doğrayalım.Havucu rendenin kalın tarafı ile rendeleyip,biberlerle beraber tencereye ekleyerek karıştıralım.3-4 dakika sonra yıkadığımız pirinci ekleyip karıştıralım.İçine 3-4 bardak kaynar suyu ekleyip pişirelim.Tuzunu kontrol edip ,demlenmeye bırakalım.1 x limonu sıkıp kapuskanın üzerine gezdirelim. İnce kıyılmış dereotunu serpip servis yapalım.Afiyet olsun.

Not:Arkadaşlar ben sebzeleri pişirirken çok ezmiyorum. Biraz diri seviyorum.