13 Nisan 2013 Cumartesi

HAVUÇLU MUHALLEBİ


Çok sevgili arkadaşım Kudret bir gün beni aradı .''Arkadaşlarla buluşacağız işin yoksa sende gel ''dedi.Arkadaşı boğazın sırtlarında oturuyor. Evin konumu bütün boğaz ayaklar altında.Manzara nefis,hava çok güzel ama her  an uçacakmışız gibi rüzgarlı bir hava .Mangal yapıldı .Sohbetler edildi .Ve tatlı servisi yapıldı.Bu tatlıyı ilk defa burada yedim. Kendi kendime ''acaba içinde hangi malzemeler var ''diye düşünürken,Kudretin kulağına kimin yaptığını sordum.Oda ev sahibine sorarak öğrendi.Yapan bayan Malatyalıymış ve çok güzel yöresel yemek yaparmış.Çantamda her zaman kalem bulundururum,ama o an kağıt bulamadım. En az 15 kişilik grup,kağıtta istemedim. Masadaki peçeteler çok güzeldi. Temiz bir peçete aldım ,tatlıyı yapan bayanın yanına oturdum .En ince noktasına kadar sordum ve peçeteye yazdım.Bazı şeyleri değiştirdim. Mesela şantiyi kaymak tadında kullandım.Cevizi bol tuttum.








TABAN İÇİN MALZEMELER

  • 1 Kg. Havuç
  • 1 Paket petibör bisküvi
  • 300 Gr. bol ceviz
  • 1 Yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
TABANIN YAPILIŞI
  • Havucu haşlayıp rendeleyin.
  • Bisküvileri ve cevizi kırıp hepsini  havuçla karıştırın.
  • 1 yemek kaşığı tepeleme tereyağını eritip malzemeye katın.
  • Isıya dayanıklı cam tepsinin dibine bolca hindistan cevizi serpip karışımı tepsiye dökün.Elinizle hafif bastırarak borcamın dibine yayın.
MUHALLEBİ İÇİN MALZEME
  • 1 Kg. Süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • Bütün malzemeyi tencereye koyup tel çırpıcıyla iyice karıştırdıktan sonra pişirin.En az 7 -8 dakika mikserle çırpın sakız gibi olsun.
ŞANTİ İÇİN MALZEME
  • 1 Paket krem şanti (Kaymak tadında)
  • 1 çay  bardağı soğuk süt(evet özellikle az süt ,çünkü katı olması için)
YAPILIŞI
  • Krem şantiyi katı kıvamda hazırlayıp iyice çırpın.
  • Soğuyan muhallebiye koyup hepsini  5 dakika daha çırpın.
  • Büsküvili karışımın üzerine muhallebiyi  yayın. Üzerine hindistan cevizini dökün.
  • Buzdolabında dinlendirip servis yapın.Katı olacağı için keserek servis yapabilirsiniz.Nescafe ile çok iyi oluyor. ))):

Afiyet olsun ;)







26 Mart 2013 Salı

SEBZE İLE DOLDURULMUŞ BONFİLE

Arkadaşlar yapı olarak denize karşı  büyük tutkum var. Bogazı çok seviyorum.Sahilde oturduğum zaman ,yada yürüdüğüm zaman ; tekneler ,muhteşem ,boğazın silüeti,balık tutarak sitres atan insanlar,yemek yiyenler ,çay içenler bence her haliyle boğaz ALLAH'IN bizlere vermiş olduğu bir nimet...Yürüdünüz yoruldunuz,eğer yaz ise hemen ARNAVUTKÖY  BELEDİYE TESİSLERİNE rotayı çevir....İster çay için bahçe bölümü ...AAA bu beni kesmez,ben daha değişik menü istiyorum diyorsanız. gir restaurant bölümüne ..Çok güzel karşılasınlar..Muhteşem servis yapsınlar..Karnını doyur.Tatlını ye(özellikle dondurmalı volkanik)..Çayını kahveni iç..Uyğun hesabını öde ..Fonda dinlendirici müziği dinle..Denizin kokusunu hisset..Ben  İSTANBUL'daki belediye tesislerini gördüm. Hepsi  son derece güzel.Hepinize fiat olarakta tavsiye ediyorum.Yazın İSTİNYEDE olduğum için daha çok ARNAVUTKÖY  tesislerine ailemle ve arkadaşlarla gidiyoruz. Ve müdürü SELAMİ BEY'i tebrik ediyorum..Güler yüzlü ekibine başarılarının daim olmasını temenni ediyorum...)))...Bu eti KASIMPAŞA sosyal tesiste yedim. Ama değişiklikler yaptım. Kendimce.Beğeniceğinizi umuyorum....
MALZEMELER
  • 130 gr. Bonfile(kasaba ince dövdürelim ki kolay sarılsın)
  • 30 gr piliç kıyması
  • 1 adet kuru soğan(ufak doğransın ,rende olmasın)
  • 1 adet küçük havuç( rende çekilsin)
  • 2-3 adet fasulye (ince ,ince doğransın)
  • 8-9 adet beyaz kültür  mantarı.(ince doğra harlı ateşte bir tatlı kaşığı sıvı yağda sotele.)
  • 2-3 diş sarımsak(ince   doğra)
  • 1 adet taze soğan(ince  doğra)
  • Rozmarin(biberiye), taze kekik(kuruda olur)
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
YAPILIŞI
  • Bonfileyi baharatlarla marine edelim..
  • MARİNENİN TARİFİ:
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ ,bir tutam kuru kekik ,biraz biberiye ,çay kaşığının ucu ile sarımsak tozu, biraz taze çekilmiş karabiber ,biraz tuz. bütün malzemeyi çukur bir kabın içinde karıştırıp eti önlü arkalı marineye bulayalım. eğer mümkünse 1 gece kapaklı bir kapta buzdolabında bekletelim ki bu hoş karışım ete nufus etsin. edilir. 
  • Ayrı bir tavada soğan, fasulye, havuç, sarımsak ve taze soğan sırasıyla kavrulup çekilmiş olan piliç kıymasıyla karıştırılır.
  • Hazırlanan harç  marine edilmiş bonfileye sarılır  ve  ızgara tavasınının dibine bir tatlı kaşığı tereyağı ve sıvı yağ konur bonfileler her tarafı iyice pişene kadar çevirerek pişirilir.(kesinlikle bonfilelere çatal batırmayalım ki etin suyu dışarı çıkmasın ,ette kuru olmasın)(Essenin tavalarına bayılıyorum.Et ve balık tavaları gerçekten çok güzel.)
  • Ayrı bir tavada taze mantar kavrulur,kemik suyuyla sos yapılır ve servise sunulur.(kahverengi sos sığır kemiği ile yapılır)Kemiği sıcak su ile yıka ,iyice kurula fırında kızart (açık kahverenği olsun)Düdüklü tencerede 4  su bardağı su ile  pişir. Düdük ötünce altını kıs,hafif hafif pişsin.40 dakika sonra altını kapat .Çok ince süzgeçten süz.Dibinin tortusunu at sosun rengini çok koyulaştırır.1 tatlı kaşığı tereyağını erit 2 tatlı kaşığı  unu tereyağda kavur.Rengi sarı olunca 1 su bardağı kemik suyunu yavaş yavaş ekle ,eklerken tel çırpıcı ile devamlı karıştır. Un çabuk dibini tutabilir.Kaynara çıkınca sotelenen mantarlarıda  ekleyerek  pişirelim.Boza kıvamına gelene kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN :)

İSTİNYE BÖREĞİ

Arkadaşlar bu tarifi  bana arkadaşım tarif etti.İstinye büyük şehir belediye tesislerinde yemiş. Ben tarifi değiştirdim. Malzemeden çıkardığım ve eklediklerim var .Bence çoookk güzel oldu. Bu hali benim damak zevkime daha uyğun. Tereyağda sotelediğimiz malzemeleri çok kurutmayalım ki ,krebi yerken yavan olmasın.
İstinyedeki belediye tesisleri; devlet hastanesinin hemen yanında.Ana caddenin üzerinde deniz ve cadde ayaklar altında ,manzara tek kelime enfes.......................Yazın ailemle istinyede oturuyorum..Bazen sabahları saat 6 da sahilde Başakla yürüyüş yapıyorum.(başak kim mi?benim kızım.yürüyüşe gitmek istemiyor.fakat yürüyüş bittikten sonra çok mutlu oluyor.)  Güneşin doğuşu, martıların denizin üzerindeki süzülüşü,köpeğini gezdirenler, spor yapanlar,sabahın ilk ışıklarında oltalarını altın sarısı gibi renge bürünmüş denize atanlar,piknik hazırlığında olanlar.....evet ya burası sanki başka bir yer ...Deniz varya gerisi laf.....

MALZEMELER:

KREP MALZEMESİ:
  • 6-7 adet krep için malzeme
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 2çay bardağı un
  • bir fıske tuz
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında krep malzemeleri ile beraber çırp)
  • Krep malzemelerini çukur  bi r kaba  koyup  mikserle  çırpalım. Ağzını  kapatıp buzdolabında 30 dakika dinlendirdikten sonra,krep  tavasının dibine  biraz  tereyağı sürüp incecik krep harcını dökelim.(kalın dökülürse güzel olmuyor.)Tava çok büyük, yada çok küçük olmasın  28 cm ideal büyüklüktür.Altı pişince tavayı hafif sallayalım, krep hareket edecektir diğer tarafını pişirelim..Bütün krep harcını pişirerek bitirelim....
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağ (tavanın dibini azar azar yağlamak için)
  • KREBİN İÇ MALZEMESİ:
  • 1 adet  levrek fileto(ufak kuşbaşı doğranmış)
  • 1 dilim  kılçıksız somon(norveç somonundan çok nefis oluyor)
  • 8-10 adet karides( haşlanmış kabukları çıkarılmış )
  • 1 avuç  taze mantar(beyaz kültür  ince doğranmış)
  • 1 diş sarımsak (tuzla iyice dövülmüş)
  • 3 dal taze soğan(ince doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı vegeta sebze çeşnisi(bütün marketlerin sebze reyonlarında var)
  • 2 adet yumurta(krepleri bulamak için)
  • 1 su bardağı ğaleta unu(krepleri bulamak için)
  • Tuz, 
  • 1 çay kaşığı muskat
HAZIRLANIŞI

  • Tereyağı eritildikten sonra küçük parçalar şeklinde doğranan levrek fileto,(çiğ) somon(çiğ),  taze mantar, sotelenir.İçine ince doğranmış mantar eklenir pişirilmeye devam edilir. Taze soğan ince doğranmış halde içine eklenir, tuz, muskat,vegeta sebze çeşnisi  eklenerek sotelenir.Ve un eklenerek  sotelenip soğutulur. 
  • Balık harcı hazırlanan kreplere paylaştırılıp  siğara böreği gibi sarılır. 
  • Yumurta içine bir fiske tuz atılarak iyice çırpılır ,siğara böreği şeklinde sarılan krepler önce yumurta sarısına bulanır,fazla yumurtası akıtılır.Sonra iyice ğaleta ununa bulanır.Küçük bir tencerede bol yağda    kızartılır.Nar ekşili akdeniz yeşilliği ile yapılmış salata ile servis öneriyorum.

AFİYET OLSUN :)

KASIMPAŞA SARMASI


MALZEMELER
  • 160 gr. Dana bonfile
  • 1 tane havuç
  • 3 yaprak körpe ıspanak
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz, biberiye, pul biber

HAZIRLANIŞI
  • Bonfile streç yardımı ile yaprak şeklinde inceltilir. 
  • Dolmalık fıstık, rendelenmiş havuç, ıspanak, kuş üzümü, kırmızı biber, yeşil biber ve biberiye pişirilerek harç hazırlanır. 
  • Hazırlanan harç bonfilenin içine konulur, kaşar peynir ile bohça şeklinde sarılır ve ızgarada pişirilir. 
  • Domates sosu ile servis yapılır.

AFİYET OLSUN... 



HALİÇ SARMA


MALZEMELER
  • 160 gr. bonfile
  • 2-3 adet fasulye
  • 1 adet havuç
  • 1 adet taze kabak
  • 1 adet taze soğan
  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
  • 160 gr. Bonfile strec yardımı ile yaprak şeklinde inceltilip hazırlanır. 
  • Jülyen şeklinde doğranan sebzeler haşlanıp üzerine kaşar peyniri ilave edilir, 
  • Ve yaprak şekline getirilen etin içerisine ilave edlip rulo şeklinde sarılır. 
  • Izgarada 15 dakika pişirdikten sonra üzerine demi-glass sos koyulup servis edilir.

AFİYET OLSUN :)

GÖZDAĞI KEBABI

 
GÜVEÇTE BONFİLE VE PİLİÇ
 
 
 
MALZEMELER
  • 60 gr. Bonfile
  • 80 gr. Piliç
  • 1 adet patates
  • 1 adet çeri domates
  • 1 adet sivri biber
  • 1 diş sarımsak
  • 50 gr. Sıvı yağ
  • 15 gr. Tereyağ
  • 10 gr etsuyu
  • Pul biber, tuz


HAZIRLANIŞI
  • Patates soyulup rendeden geçirilerek kızartılır. 
  • Daha sonra soğumaya alınan patates cipsleri bir güvece yerleştirilerek üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir. 
  • Izgarada hafifçe pişirilen bonfile ve piliç eti jülyen şeklinde doğranıp tavada tereyağı et suyu ve pul biber ilave edilerek sotelenir. 
  • Elde edilen bu harç daha önceden hazırladığımız güvecin üzerine konularak ızgarada pişirilen çeri domates ve sivri biberle süslenerek servis edilir.

 AFİYET OLSUN :)
 

FLORYA KEBABI


MALZEMELER
  • 160 gr. Bonfile
  • 1 Yemek kaşığı tereyağı
  • 1 Yemek kaşığı salça,1 çay kaşığı ketçap
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet domates,1 adet sivri biber
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı fesleğen
  • 3 dal maydanoz
  • Sebzeli çeşni, tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
  • Önceden ince ince kesilmiş bonfileler, zeytinyağı, fesleğen, soğan ve kırmızı biber ile marine edilir. 
  • Sosu için salça kavrulur, içine ketçap, sebzeli çeşni, tuz ve karabiber eklenir. 
  • Patates cips şeklinde doğranır, kızgın yağda kızartılır. 
  • Bonfileler tavada pişirildikten sonra tabağa alınan cipslerin üzerine dizilir ve soslanır. 
  • Üzerine eritilmiş sıcak yağ dökülür. 
  • Yoğurt, domates ve biber ile servis edilir.

AFİYET OLSUN :)