19 Aralık 2013 Perşembe

 


ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ





Arkadaşlar; bu muhallebi Aynur'un tarifidir. Aynur kim mi? Giyimi, hal hareketi ile kendine özgü benim en küçük kız kardeşim. Kendisinin damak zevkine çok güvenirim, bu arada kendisi de takı tasarımı ile uğraşıyor. Müsait olduğunuzda www.tashbyaynur.com adresinden ziyaret edebilirsiniz. (Google'da Aynur Taşyumruk yazarak da arama yapabilirsiniz.)Bu tarifi ilk defa kendisi bana 10 yıl önce yaptı. Bende ufak, tefek bazı değişiklikler yaparak kursiyer arkadaşlarımla bu tarifi paylaştım. Afiyet Olsun:))))


ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ

 
MALZEMELER:

4 çay bardağı un
4 çay bardağı toz şeker (kontrollü kullan az gelirse ekleyebilirsin)
7 su bardağı süt
2 paket vanilya
200ğr margarin
1 paket kaymak tadında krem şanti

 
ÇİKOLATA SOSUNUN MALZEMELERİ:

1 yemek kaşığı yağ (becel yumuşak olduğu için)
1 adet bütün yumurta
2 yemek kaşığı bitter kakao
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı muhallebi(pişirdiğimiz beyaz muhallebi)

 
HAZIRLANIŞI
 
MUHALLEBİNİN HAZIRLANMASI:

Yağı erit ,unu  kısık ateşte hoş koku  salğılayana  kadar kavur.(dikkat edin un  tencerenin dibine ve yanlarına yapışıp yanabilir. Muhallebiden yanık kokar.)Sütü yavaş ,yavaş,  ekleyin aynı zamanda tel çırpıcı ile devamlı karıştırarak unun  topaklığınu açın.Şekeri 4 bardağa kadar kontrollü kullanın ve tadını kontrol edin eğer yeterli değilse şeker eklenebilir. Koyulaşınca ocaktan alıp, vanilyayı  ekleyelim.  Mikserle önce düşük ayar sonra yüksek ayarda 10 dakika iyice çırpıp, ılınınca içine kaymak tadında şantiyi ekleyip 5 dk.daha çıroalım. (krem şantiyi toz halinde katalım)Kesinlikle içinde topaklık kalmasın.
ÇİKOLATA SOSUNUN HAZIRLANMASI:

Yağı erit,soğumaya bırakalım.Soğuduktan sonra ,yumurtayı, kakaoyu,pudra şekerini ekleyip, mikserle 5 dakika çırpalım. Bu sosun içine 3-4 yemek kaşığı soğumuş muhallebiden katıp, önce düşük sonra yüksek ayarda mikserle çırpalım.
 
SUNUMU:
Muhallebiyi  kaselere dökelim.( Ben kadeh kullanıyorum.)Üzerine kakao sosundan(soğutulmuş) 1 tatlı kaşığı dökerek, üzerine isteğe bağlı Hindistan cevizi veya Çam fıstığı konabilir.


 
 
 
KEREBİÇ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arkadaşlar, kerebiç tarifi Pazartesi-Salı grubu kursiyerlerimizden Sn.Selma Hn 'a ait. Kendisi Hatay'lıdır. Kerebiç, Hatay'ın meşhur bir tatlısıdır. Aslında Hatay'da bu tatlı bol beyaz bir köpükle (yöreye ait bir sunum)ikram ediliyor. Hamuruda yoğrulurken kül suyu ile yoğuruluyormuş. Fakat biz  su ile yoğurduk.Yapıldıktan sonra, hepimiz tattığımızda tadını çok beğendik. Bu kurabiyenin en büyük özelliği uzun süre bayatlamadan kalması imiş. Sıcak sıcak yerken sanki içi çiğ gibi bir tat veriyor ama soğuduktan sonra yenildiğinde damakta çok güzel bir tat bırakıyor. Özellikle şeker sevmeyenler için ideal bir tarif. Sn. Selma Hn'a teşekkür ediyoruz. Kendisi 2012-2013 yılında Halk Eğitimde Pastacılık kursuna katılmıştır. Afiyet Olsun:))))
 
 
MALZEMELER: 
 
1 kg. un
2 su bardağı zeytinyağı (zeytinyağı olmalı)
1 su bardağı su (küllü su)
2 adet kabarma tozu
2 adet vanilya
1,5 çay kaşığı mahlep
 
 
İÇ  MALZELER: (sadece 1 kasede karıştırın, pişirmeyin)
 
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
1/2 yemek kaşığı tarçın(arzuya göre 1 kaşıkta olabilir. Ama biz 1/2 kullandık.)
2 yemek kaşığı toz şeker
 
HAZIRLANIŞI:
 
Kabın içine yada mermerin üzerine unu dökelim, ortasını havuz şeklinde açalım. Açtığımız havuzun ortasına suyu, kabartma tozunu, vanilyayı ve mahlebi ilave edelim. Ortada bu malzemeleri hafif hafif yoğuraark ve yavaş yavaş da undan alarak yoğuralım. Hamurumuzun kıvamı kulak memesi kıvamında olacak. Hamuru yarım saat dinlendirelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ortasını kase şeklinde açalım, iç alzemelerden 2 tatlı kaşığı ilave edelim. Avucumuzda yuvarlayarak kerebiç kalıbının içine bastıralım. (Kerebiçin desenli kısmına hamurun düz tarafı bastırılsın, ek kısmı tepsiye gelsinki, pişerken çatlama olmasın.) 200 .C ısıtlmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilsin. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine sıcakken pudra şekeri elensin.
 
 
 
 
 

 
 
KAPUSKA
 
 


Arkadaşlar, biz kapuska yemeğini Pazartesi,Salı grubunda yaptık. Başta Mehmet bey olmak üzere, 1-2 arkadaş aaa hocam kapuska yemeğimi yapacağız şimdi diye serzenişte  bulundular. Sebebine gelince sıradan, beyaz bir yemek olduğunu söylediler. Bende önyargılı olmayın, 'benim yaptığım kapuska sıradan beyaz bir yemek değil'dedim ve işe giriştik. Yemeği yedikten sonra çok güzel olduğuna karar verdiler. Bu arada 2013-2014 Eğitim yılında yapılan yemeklerin bu güzel fotoğrafları çekerek  bloğa katkıda bulunan Pazartesi-Salı grubundan kursiyer arkadaşım Sn.Perihan Bilgili hanıma teşekkür ederim.
 
MALZEMELER:
1 kilogram lahana(ince doğransın)
250 gram kıyma
3 x adet kuru soğan(yemeklik doğra)
1 yemek kaşığı salça
1 fincan margarin
1 kahve fincanı pirinç (yıka)
3 x kırmızı etli biber (çekirdeklerini çıkart, boydan 2 ye böl ince doğra.)
3-4 x yeşil etli biber(çekirdeklerini çıkart, boydan 2 ye böl ince doğra.)
2 x havuç
6-7 diş sarımsak
1 x   et  bulyon
2 yemek  kaşiği  sıvıyağ
1,5 yemek  kaşıği  marğarin.
Tuz,pu  biber ,taze çekilmiş  karabiber.
1 x limon
6 su bardağı sıcak su

HAZIRLANIŞI
 
Tencereye kıymayı alıp ,3-4 kavuralım,kıymanın iyice açılıp kavrulması  için 1 çay bardağı sıcak su ilave edelim Ve  3-4 dak suyunu çektirelim (kıyma daha yumuşak olacaktır)  Önce sıvıyağı sonra margarini ekleyelim. Kavurmaya devam edelim. Yemeklik doğradığımız soğanı ve ince doğradığimiz sarımsağı katıp kavurmaya devam edelim.Doğradığımız lahanayı ekleyip sotelemeye devam edelim.Bir kaseye 1 x et bulyon,salça ,karabiber,tuz pul biber ekleyelim.Üzerine bir bardak kaynar su dökelim. Ve devamlı karıştırarak bulyonu ve salçayı eritelim. Tencereye ekleyip, tencereyi karıştıralım.Kısık ateşte pişirelim. Kırmızı ve yeşil biberi ince ince doğrayalım.Havucu rendenin kalın tarafı ile rendeleyip,biberlerle beraber tencereye ekleyerek karıştıralım.3-4 dakika sonra yıkadığımız pirinci ekleyip karıştıralım.İçine 3-4 bardak kaynar suyu ekleyip pişirelim.Tuzunu kontrol edip ,demlenmeye bırakalım.1 x limonu sıkıp kapuskanın üzerine gezdirelim. İnce kıyılmış dereotunu serpip servis yapalım.Afiyet olsun.

Not:Arkadaşlar ben sebzeleri pişirirken çok ezmiyorum. Biraz diri seviyorum.
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

14 Aralık 2013 Cumartesi

 
 
Tatlı-Ekşi Tavuk(Çin Usulü)


 
Arkadaşlar, bu tarif pazartesi-Salı grubundan Ömer Derya'nın tarifidir. Ömer sertifikasını aldıktan sonra yurtdışına çıkacak ve çalışma hayatına orada devam edecek. Özellikle yabancı mutfağına çok ilgisi var ve sınıfa yapılan erzak alışverişlerinde bize çok yardımı oluyor. Afiyet olsun:))))))

Malzemeler: (12 kişi için)

9 adet tavalık tavuk but (kemiksiz)
3 kabak
2 büyük havuç
1 paket mantar(200 gr.)
2 sap pırasa
zeytinyağı(1 kahve fincanı)
1 büyük soğan
1,5 küçük kutu şeftali suyu
1 limon suyu
kimyon (1 yemek kaşığı)
köri (1 yemek kaşığı)
tuz
karabiber
sarımsak tozu(1 yemek kaşığı)
biberiye(taze)
 
100gr tereyağ


 Hazırlanışı;
Tavukları marine etmek için;

Tavukları jülyen doğrayalım. Derin bir kaba alıp, üstlerine  zeytinyağı, 1 çay bardağı şeftali suyu ve sarımsak tozu,  kimyon ve köriyi ilave edip karıştıralım ve yarım saat dinlenmeye bırakalım.
 
Bu arada; kabakların içlerini oyalım (çekirdekten dolayı tatlı olacağı için yemekte kullanmayalım.)1 parmak kalınlığında enlemesine dilimleyip,dilimleride yarım ay şeklinde keselim.Havuçları jülyen doğrayalım, mantarları irice doğrayalım, pırasayı ince halkalar halinde keselim, soğanı altı parçaya bölelim,daha sonra tavayı iyice
kızdırıp (içine yağ koymadan) , tavukları içine atalım.(Marine suyu ile beraber) Tavuklar rengini alınca içine önce mantarları katalım,suyunu çekince havuçları ve kabakları ekleyelim. Birkaç dakika pişirip pırasayı ekleyelim, altını hafif kısalım, içine geri kalan şeftali suyunu ve limon suyunu ekleyelim. Pırasalar yumuşayınca da soğanı içine atalım. Suyunu hafif çektikten sonra terayağını içine ekleyip karıştıralım ve suyun sos kıvamına gelmesini bekleyip ateşten alalım ve içine ince kıyılmış biberiye atalım.
 

 
 
MİDYE TAVA
 





Kursiyer Arkadaşlarım, hocam biz midye sevmiyoruz, biz midye yemeyeceğiz dediler!!!! Böyle diyenlerin hepsi resimde görüldüğü gibi Mehmet Bey'in yapmış olduğu çeyrek ekmek taratorlu midyelerin hepsini silip süpürdüler. Tabikiii bende yiyen gruptayım :DD midyeyi çok seviyorum arkadaşlar.

 
 
MALZEMELER:

40 adet iç midye (temizlenmiş, yıkanmış süzülmüş)(Eğer midyelerin fazla kabuklu olmasını istersek fazla süzdürmeyelim ki  midye una  fazla bulansın)

1 avuç un
Tuz

8 adet  İnce tahta çubuk

HAZIRLANIŞI:

Una  tuz  katıp, midyeleri  içine  karıştıralım. İyice  unlayalım .Şişe 5  şer  tane  takalım.

MİDYELERİ BULAMAK İÇİN SU  KARIŞIMI:

½ tatlı kaşığı karbonat
1 şişe maden suyu

1 su bardağı su
Çay kaşığının ucu ile tuz.

HAZIRLANIŞI:

Tel çırpıcı ile karışımı iyice çırpalım.Çubuğa taktığımız midyelerin her tarafını suya bulayalım ve bol kızğın yağda kızartalım.Taratorla ve sıcak ekmekle servis yapalım.
 
 
KALAMAR TAVA

  

Arkadaşlar, biz kalamarı dondurulmuş halka halinde aldık. Siz isterseniz tüp halinde alıp kendiniz halka şeklinde kesebilirsiniz.Kurs arkadaşlarım, midyeye, balık çorbasına, hamsi pilavına önyargılı yaklaştılar ama sıra tatmaya gelince çok sevdiler. Fakat Kalamar şekli itibariyle biraz enteresan bir deniz canlısı, ama yendikden sonra kesinlikle damakta iz bırakan bir lezzet. Lütfen marinesini birebir yapınız ve verdiğim tarator tarifi ile yaparak yiyiniz. Afiyetler olsun canlarım:)))) 


MALZEMELER:

MARİNE ETMEK İÇİN:
 

Halka şeklinde kesilmiş kalamar
1 Çay kaşığı karbonat
Tuz
1 küçük şişe Maden suyu
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
Un(Kalamarların her  tarafı unlanacak şekilde)
Kızartmak için sıvıyağ(Bol yağda) 

HAZIRLANIŞI: 

Tuzu ,  karbonatı ,şekeri,maden suyunu  derin bir kaba alıp elimizle iyice çırpalım. Halka kalamarları  da  bu  sosun içine bırakalım ve 10  dakika  devamlı yoğuralım. Bu işlemi yapmamızın sebebi doğal yapısı sert olan kalamarın yumuşatılmasıdır.Bu karışımın üzerine iki su bardağı süt  döküp 1-2 dak daha yoğuralım ,ve dinlendirelim. En az 4-5 saat . Sütün yumuşatma etkisi var. Dinlendirilmiş kalamarları  süzelim (yıkamayalım)  tamamen  una bulayın. Kızgın yağa atıp kızartın. Yanında  tarator  ile servis edin.
 

TARATOR
MALZEMELER:
4  dilim  tost  ekmeği  bayat  (beyaz  ekmek,  kenerları  alınmış )
2  su bardağı süt
10  X  iç ceviz yada 10- 12 X   badem
2-3  yemek kaşığı elma sirkesi
2  tatlı kaşığı mayonez
2  tatlı kaşığı yoğurt
Toz şeker (çay kaşığının ucu ile)
1-2  yemek kaşığı limon suyu
tuz   çay kaşığının ucu ile
½ çay bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI:
Kenarları alınmış  ekmeği elimizle  ufalayıp sütün  içinde  1 saat bekletelim. Ekmeğin sütünü sıkalım ve bütün   malzemeyi  robata koyup çekelim. Bir kaseye alalım. Midye ve kalamarla servis yapalım.Tarator bir gece bekletilirse tadı çok güzel oluyor.
 
 

 
 
 
HAMSİLİ PİLAV
  
  



Arkadaşlar, hamsili pilav yapımı  ile özellikle Nuriye Hn. ilgilendi. Hamsileri tepsiye inci gibi dizdi. Tadı gerçekten güzeldi. Herkesin emeğine sağlık.İsterseniz küçük güveçlerde kişiye özel de yapılırsa, görsel olarak da çok şık olur. :)))))Afiyet olsun.

MALZEMELER:

3 adet soğan

1,5 avuç dolmalık fıstık

1,5 çay  bardağı kuş üzümü

3 su bardağı pirinç

5 diş sarımsak(iyice ezelim yada sarımsak tozu)

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 kilo hamsi(mısır ununa bulayalım)

1 çay bardağı sıvı yağ

5 su bardağı su(kaynar)

1/2 demet dereotu(ince kıyılmış)

Yenibahar,karabiber,tuz,

Mısır unu

HAZIRLANIŞI:

Yağda önce dolma fıstıkları 1-2 dk sonra soğanları ve sarımsakları soteleyelim. Pirinci katalım. İyice kavuralım  Baharatları ekleyelim.  5 bardak suyumuzu pirincin içine ilave edelim.Pilavı pişirelim,piştikten sonra kuş üzümü ve dereotunu ilave edip demlendirelim.Tepsinin dibini teyağı ile  iyice yağlayalım  sonra balığın yarısını  üzerine  ( balığın parlak yeri tepsiye gelecek şekilde) balığı dizelim. Tepsi gözükmeyecek şekilde balıkları dizelim. Pişirdiğimiz pilavları tepsinin içine döküp yayalım. Kalan balıklarıda pirincin üstünü kapatacak şekilde yayalım. Fırına sürelim. 180 c de balıklar kızarana kadar pişirelim.