26 Mart 2013 Salı

EKŞİLİ TERBİYELİ KÖFTE

                                                       
Arkadaşlar yemesinden zevk aldığım, fakat biraz vakit isteyen bir tarif; Ekşili terbiyeli köfte...Müsait olduğunuzda köfteleri yapıp dipfrize koyun ,zamanı gelince kullanırsınız

Bence bu yemek evde mutlaka yapılıp yenmeli. Neden mi? Dışarıda bir kaç yerde denedim. Hoşuma gitmedi. Çünkü pirinç çiğden kıymaya katıldığı için, pişince şişiyor. Ufak yaptığımızı düşündüğümüz köfte ceviz kadar oluyor.
Benim naçizane fikrim önce yemek tabakta zarif durmalı, göze hitap etmeli, eğer göz doyarsa karnınızda doyar ;)

MALZEMELER:

  • 600 gr dana kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç (bardağın ağzından 2 parmak eksik olsun)
  • 3 adet yumurta
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 8 su bardağı su
  • 1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz (az/çok sizin zevkinize kalmış )
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber.
  • 2 adet küçük havuç (kalın olmasın ki verev kesileceği için hoş görünsün)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (kıymada yağ olduğu için fazla yağa gerek yok)

*** Arkadaşlar yemek yapmaya başlamadan önce kullanılmak üzere 
sıcak suyumuz hazır olsun....

***Bu yemekte patates, kabak havuç da kullanabiliriz.  Bence hepsi yakışıyor benim göz  zevkime ve damağıma havuç daha uygun :)

  HAZIRLANIŞI:

  • Tencereye suyu koyalım içine biraz tuz ilave ederek kaynatalım
  • Bir kabın içinde kıymayı, ince kıyılmış maydanozu, karabiberi, pirinci( yıkanmış ve süzdürülmüş), kimyonu, iki yumurta sarısını, (ben beyazını kullanmıyorum ).iyice yoğurupfındık büyüklüğünde köfteler yapalım. Düz bir tabağın içine un serpip ,hazırladığımız köfteleri tabağa bırakalım,tabağı sallayarak  köftelerin her tarafını unlamış olalım.Hazırladığımız köfteleri kaynayan suyuniçine atalım. Bir defa karıştıralım.
  •  Havuçların üzerini hafif kazıyarak verev keselim yarım cm kalınlığında olsun
  • Havuçlarıda kaynayan suya ilave edelim.
  • 15 dakika pirinçler şişene kadar kısık ateşte pişirelim.
  • Tadını ,tuzunu kontrol edip ,terbiyesini hazırlayalım.
  • çukur bir kabın içine unu,yumurta sarısını,yağı ,limon suyunu ilave edip çırpalım. Bir kepçe soğuk su, bir kepçede kaynayan köftenin suyundan ilave edip iyice çırpalım.Bu karışımı ince süzgeçten süzerek tencereye dökelim. Ve tencereyi karıştıralım.5 dakika daha kaynadıktan sonra altını söndürelim.Kapağını açık bir defa karıştıralım ve ince ince doğranmış maydanozu üzerine serpelim. sıcak servis yapalım.
  • AFİYET OLSUN.)))).....





MELEKANNE SPECİAL BONFİLE


Malzemeler
  • 600 gr. Bonfile (dövülmüş)
  • 2 soğan
  • 40 gr sıvı yağ
  • 100 gr. Kaşar peyniri
  • Karabiber
  • Yeteri kadar tuz 

Sos için malzemeler
  • 4 adet domates
  • 4 diş sarımsak
  • 40 gr tereyağı
  • Tuz

Sosun Hazırlanışı
  • Kabuğu soyulmuş domatesler ince ince doğranır. 
  • Eritilmiş tereyağı, tuz ve sarımsak ilave edilerek karışım hazırlanır.

Hazırlanışı
  • Dövülmüş bonfile ızgarada pişirilir. 
  • Hazırlanan domates sosu üzerine dökülür. 
  • 100 gr kaşar peyniri ilave edilerek üzeri kızarana kadar fırına verilir.

AFİYET OLSUN... 

DANA MADALYON


MALZEMELER
  • 600 gr bonfile
  • 100 gr. Salam
  • 150 gr. Dilimlenmiş mantar
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 50 gr. Taze kaşar peynir
  • 50 gr. Çam fıstık
  • Bir tutam fesleğen
  • 2 adet kırmızı biber
  • 20 gr. tereyağı, tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
  • Bir kaba tereyağı konulur, mantar, soğan, kırmızı biber, salam ve fesleğen sote edilir, 
  • Tuz ve karabiber ile tatlandırılır, soğutulduktan sonra kaşar peynir ilave edilir,
  • Bonfileler 4 eşit parçaya bölünür, 
  • Strec folyo yardımıyla her biri ince ince dövüldükten sonra önceden sotelenen harç içine konup bohça şeklinde sarılır ve ızgarada pişirilir, 
  • Pirinç pilavı ve patates ile servis yapılır.

AFİYET OLSUN ;)

AVCI SARMASI

Malzemeler:

  • 160 gr. Dana Bonfile
  • 1 adet havuç
  • 2-3 adet taze Fasulye
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet patlıcan
  • Dil peyniri
  • Süt
  • Karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı:
  • Bonfile ince şekilde açılır, 
  • Sebzeler sırasıyla sotelenip dil peyniri ile karıştırılır,
  • Soğutulduktan sonra bonfilenin içine sarılıp ızgarada pişirilir,
  • Patlıcan beğendinin üstünde servis edilir.

AFİYET OLSUN...

KORU STEAK


Malzemeler:
  • 650 gr. Bonfile
  • 200 gr. Mantar
  • 1 Adet orta kuru soğan
  • 2 Adet patlıcan
  • 100 gr. yeşil fıstık
  • 2 Yemek kaşığı un
  • 1 Su bardağı süt
  • 100 gr Kaşar peyniri
Hazırlanışı:
  • Bonfile 4 eşit parçaya bölünür ve streç film yardımıyla yaprak şeklinde inceltilir.
  • Mantar, soğan ve patlıcan sotelenerek  bir harç elde edilir. 
  • Hazırlanan bu harç yaprak bonfile içerisine konur ve kaşar peynir ilave edilir.
  • Bonfileler rulo şeklinde sarılarak ızgara rol şeklinde pişirilir. 
  • Patates püresi üzerinde demi glass sos ile süslenerek servis yapılır. 
AFİYET OLSUN…


DRAGOS STEAK


Malzemeler:
  • 160 gr. Bonfile
  • 3 Adet renkli Biber (Sarı, yeşil, kırmızı)
  • 6-7 Adet ince doğranmış mantar
  • ½ Çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, tereyağı, biberiye
  • Demi-glass Sos
Hazırlanışı:

  • * İki parçaya bölünen bonfileler dövülerek tuz ve karabiber eklenir ve ızgarada pişirilir,

  • * İnce julyen şeklinde doğranıp haşlanan sebzeler tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ile sotelenir,

  • * Sebzelerin içine önceden hazırlanan demi-glass sos ilave edilir, 

  • * Pişirilen bonfilelerin bir parçası servis tabağına konulur,

  • * Sotelenen sebze harcının bir kısmı üzerine ilave edilir, 

  • * Bonfilenin diğer parçası da bu karışımın üstüne konulur,

  • * Kalan sebze harcı bu etin üzerine eklenerek bir dal biberiye ile servis edilir.

  • AFİYET OLSUN  :)


LEVREK SARMA


MALZEMELER

  • 200 gr. Levrek Fleto
  • 3 Diş Sarımsak
  • Yarım bağ taze haşlanmış Ispanak
  • 2 Çorba kaşığı Krema
  • 2 Çorba kaşığı Zeytinyağı
  • Zencefil, taze Kekik, Pul biber, tane Karabiber, 1 tutam tuz.
Sosu için:
  • 1 Kaşık tereyağı, 
  • 1 Diş sarımsak, 
  • 1 Çorba kaşığı soya sosu,
  • 1 tatlı kaşığı bal ve tarçın, 
YAPILIŞI
  • Levrek fileto bir tabağın içine yerleştirilip, ince doğranmış sarımsak, kekik, pul biber, toz zencefil, kırık tane karabiber, zeytinyağı ve tuz ile karıştırılıp marine edilir. 
  • İki saat kadar bekletilen balık rulo halinde sarılıp bir kaba konur ve 180 derecede 15 dakika fırınlanır.
Garnitür için:
  • İnce doğranmış haşlanmış ıspanak tavada sotelenir, 
  • baharat ve krema ile tatlandırılır. 
  • Tabağa önce kremalı ıspanak, ardından pişmiş levrek konur ve 
  • sosu ilave edilerek servis edilir.

AFİYET OLSUN :)