28 Mart 2014 Cuma

AYVALI KUZU KUŞBAŞI  (OSMANLI MUTFAĞI)
 
 
 
Arkadaşlar; bu yemek Osmanlı mutfağının meşhur yemeklerinden. İsmi bile ne kadar zengin değil mi?. Bu yemeği sevgili arkadaşımız Ömer yaptı. Ömer değişik mutfaklara çok meraklı bir arkadaşımız. İlk etapta Ayva'yı et yemeğinde düşündüğümüzde düşünce olarak çok itici geliyor fakat; Osmanlı mutfağında salça kullanılmadığı için, değişik sebzelerden, meyvelerdan, kuru incir, kayısı, erikten faydalanmışlar. Bizde Osmanlı mutfağını tanımak adına sınıfımızda birkaç Osmanlı yemeği yaptık, tadı da hoşumuza gitti. Tavsiye ederiz. Ömer kurstan sonra Sırbıstan'a mutfağını araştırmak için gidecek. Kendisine başarılar diliyorum. Afiyet olsun:)))

 
 
MALZEMELER: 
 
800gr kuşbaşı kuzu eti
2 ayva
25-30 adet arpacık soğan
zeytinyağı
tuz
karabiber
3-4 adet defne yaprağı
4-5 adet sarımsak
 
ETİN MARİNESİ İÇİN:
1 adet soğan (iri piyazlık)
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI :
Kuşbaşı kuzu etlerimizi doğranmış kuru soğan, süt ve zeytinyağından oluşan karışımın içinde 2 saat bekletelim ve etleri süzüp, soğanları etin içinden ayıklayalım ve etleri kurulayalım. (havlu kağıdın üzerine alalım)
üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirip , tuzunu biberini de ekleyip, önceden kızdırılmış tavaya atıp kavuralım. bu sırada başka bir tavada arpacık soğanları çevirelim. renk almaya başlayınca üzerlerine 1 tatlı kaşığı toz şeker gezdirelim. soğanlar renk almaya başlayınca, kavurduğumuz etlere ekleyelim ve üzerlerine etleri ve soğanları 1 parmak geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakalım. Soğanları pişirdiğimiz tavada, küp küp kestiğimiz ayvaları da hafif zeytinyağında çevirelim. yumuşamaya başlayınca diğer malzemelere ekleyelim ve kapağını kapayıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Sıcak servis yapalım.
 
NOT: Bu yemeğin eti kaliteli  ve yağsız olmalıdır

 

Hiç yorum yok: