28 Mart 2014 Cuma




FIRINDA BAL KABAĞI TATLISI
 
 
 
Arkadaşlar; bu tat da Osmanlı mutfağından. Ve gerçekten bizim damak zevkimize çok yakışan bir tatlı. Ben bu tatlının fırınlandıktan sonraki tadını daha çok beğeniyorum. Yalnız fırınlandığında dikkat edilmesi gereken husus yakılmaması ve suyunun ağda kıvamında olması gerekir ki, servis edilirken üzerine bir kaç kaşık gezdirilsin. Fakat servis esnasında küçük bir sos tabağının içinde  hazırladığınız tahinle ikram edebilirsiniz.Tabiki bol cevizzzzz. Afiyet olsun:))))
 
MALZEMELER:
Bir kilo bal kabağı
Yarım kilo toz şeker
Dört tane karanfil
2adet çubuk tarçın(tarçınları ortadan kırarsanız aroması daha iyi ortaya çıkar)
Üzerine dökmek  için ceviz içi

HAZIRLANIŞI :
Önce kabağı karpuz gibi diklemesine kesip 4-5 santim aralıkla dilimleyin.
Dilimlenen  kabakları tencereye bir kat şeklinde dizin.
Üzerine şekerini serpin.
Fazla tatlı yapacaksanız ikinci sıra kabağı da dizin.
Üzerine Şekerini serpin.
Bütün malzeme bitene kadar bu işlemi yapın.
Bir  gece kabakların şekeri çekmesi için bekletin.
Kabak tatlısının altına(tencerenin zeminine gelecek şekilde) karanfil ve tarçın ekleyerek orta ateşte köpürene kadar kaynatın.
Kabaklar yeterince sulanmazsa üzerine bir çay bardağı su ekleyebilirsiniz.
Kabak tatlısı köpürmeye başladığında kapağın yarısını açarak kısık ateşe alın.
Bu şekilde  45 dakika kadar pişirin.
Kabaklar yeterince pişip yumuşadığında ocaktan alın. Borcama yayın 180 C  ısıtılmış  fırına yerleştirip kızarınca (takriben 15 dk.) fırında alıp, soğutun ve servis yapın.
Üzerine iri dövülmüş ceviz içi serperek  servis yapın.
SERVİS ÖNERİSİ:
Kabakların üzerine tahin döküp, en üstüne ceviz serpebilirsiniz.
KABAK TATLISI YAPMANIN PÜF NOKTALARI :

Bal kabağının olgunlaşmış olması gerekir. Kabağın olgun olup olmadığını anlamanın en pratik yolu kürdan batırmaktır. Kürdan rahatlıkla batıyorsa kabak olgun demektir. Bir gün öncesinden şekeri kabakların üzerine dökerek bekletirsek tadı daha güzel olur. Ölçünüz bir kilo kabak için yarım kilogram şeker olmalıdır. Pişirirken şeker köpüreceğinden geniş kapta pişirmek gereklidir.
http://img2.blogblog.com/img/icon18_edit_allbkg.gif
 
 
 
 

Hiç yorum yok: