FIRINDA BAL KABAĞI TATLISI
Arkadaşlar; bu tat da Osmanlı mutfağından. Ve gerçekten bizim damak zevkimize çok yakışan bir tatlı. Ben bu tatlının fırınlandıktan sonraki tadını daha çok beğeniyorum. Yalnız fırınlandığında dikkat edilmesi gereken husus yakılmaması ve suyunun ağda kıvamında olması gerekir ki, servis edilirken üzerine bir kaç kaşık gezdirilsin. Fakat servis esnasında küçük bir sos tabağının içinde hazırladığınız tahinle ikram edebilirsiniz.Tabiki bol cevizzzzz. Afiyet olsun:))))
MALZEMELER:
Bir kilo bal kabağı
Yarım kilo toz şeker
Dört tane karanfil
2adet çubuk tarçın(tarçınları ortadan kırarsanız
aroması daha iyi ortaya çıkar)
Üzerine dökmek için ceviz içi
HAZIRLANIŞI :
Önce kabağı
karpuz gibi diklemesine kesip 4-5 santim aralıkla dilimleyin.
Dilimlenen kabakları tencereye bir kat şeklinde dizin.
Üzerine şekerini serpin.
Fazla tatlı yapacaksanız ikinci sıra kabağı da dizin.
Üzerine Şekerini serpin.
Bütün malzeme bitene kadar bu işlemi yapın.
Bir gece kabakların şekeri çekmesi için bekletin.
Kabak tatlısının altına(tencerenin zeminine gelecek şekilde) karanfil ve tarçın ekleyerek orta ateşte köpürene kadar kaynatın.
Kabaklar yeterince sulanmazsa üzerine bir çay bardağı su ekleyebilirsiniz.
Kabak tatlısı köpürmeye başladığında kapağın yarısını açarak kısık ateşe alın.
Bu şekilde 45 dakika kadar pişirin.
Kabaklar yeterince pişip yumuşadığında ocaktan alın. Borcama yayın 180 C ısıtılmış fırına yerleştirip kızarınca (takriben 15 dk.) fırında alıp, soğutun ve servis yapın.
Üzerine iri dövülmüş ceviz içi serperek servis yapın.
Dilimlenen kabakları tencereye bir kat şeklinde dizin.
Üzerine şekerini serpin.
Fazla tatlı yapacaksanız ikinci sıra kabağı da dizin.
Üzerine Şekerini serpin.
Bütün malzeme bitene kadar bu işlemi yapın.
Bir gece kabakların şekeri çekmesi için bekletin.
Kabak tatlısının altına(tencerenin zeminine gelecek şekilde) karanfil ve tarçın ekleyerek orta ateşte köpürene kadar kaynatın.
Kabaklar yeterince sulanmazsa üzerine bir çay bardağı su ekleyebilirsiniz.
Kabak tatlısı köpürmeye başladığında kapağın yarısını açarak kısık ateşe alın.
Bu şekilde 45 dakika kadar pişirin.
Kabaklar yeterince pişip yumuşadığında ocaktan alın. Borcama yayın 180 C ısıtılmış fırına yerleştirip kızarınca (takriben 15 dk.) fırında alıp, soğutun ve servis yapın.
Üzerine iri dövülmüş ceviz içi serperek servis yapın.
SERVİS
ÖNERİSİ:
Kabakların
üzerine tahin döküp, en üstüne ceviz serpebilirsiniz.
KABAK TATLISI YAPMANIN PÜF NOKTALARI :
Bal kabağının olgunlaşmış olması gerekir. Kabağın olgun olup olmadığını anlamanın en pratik yolu kürdan batırmaktır. Kürdan rahatlıkla batıyorsa kabak olgun demektir. Bir gün öncesinden şekeri kabakların üzerine dökerek bekletirsek tadı daha güzel olur. Ölçünüz bir kilo kabak için yarım kilogram şeker olmalıdır. Pişirirken şeker köpüreceğinden geniş kapta pişirmek gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder