FIRIN SÜTLAÇ
Arkadaşlar; fırın sütlacı çok seviyorum ve Osmanlı usulü sübye kullanarak yapıyorum . Burada dikkat edilmesi gereken şey sübyeyi fazla kullanmamak gerekir. Çünkü bekledikçe sütlaç lapalaşıyor.
Eğer sütlaç piştikten sonra hemen yenilecekse kıvamı hafif sulu ayarlanmalı. Eğer bekleyecekse bozadan biraz daha sıvı olmalı çünkü pirinçler bekledikçe sütü emecek ve lapalaşacakltır. Afiyet olsun:))))
MALZEMELER:
1 kg. süt
2 yemek kaşığı
baldo pirinç
180 gr.
şeker(miktarı isteğe bağlı kontrollü kullan)
65-75 gr. pirinç
unu(su ile incelt bozadan ince olsun)
60 gr. sübye( 1 çay bardağı pirinci yıkayıp 1 su
bardağı soğuk suyun içinde 1 gece yada 3- 4 saat bekletelim yumuşasın ve
rondodan geçirin pürüzsüz su olsun)
1 paket vanilya
EĞER SÜBYE
KULLANILACAKSA NİŞASTA KULLANILMASIN.(ikisi aynı anda kullanılmaz)
HAZIRLANIŞI:
Kenarda yıkanmış
süzülmüş pirinç,2 su bardağı suda haşlanır.(iyice pişirilir)Sütü tencereye
alalım. Haşlanmış pirincin içine 1
kepçe sıcak süt ekleyip karıştıralım bu
karışımı sütün içine katalım. kaynatalım. 5 dk. sonra şekerini ekleyip kaynatmaya devam edelim. Şeker eridikten sonra sübyeyi ekleyip karıştıralım, göz göz olana kadar kaynatalım. Kıvamı boza gibi olsun içine
ister vanilya , isterseniz çay kaşığının ucu ile dövülmüş damla sakızı
kullanabilirsiniz. Ocaktan aldıktan sonra ister tek porsiyonluk folyolara yada
güveçlere paylaştırılır. (Folyonun ve güveçlerin dibi ıslatılır ters çevrilir ki
suyu aksın.)Paylaştırılan sütlaçlar
fırın tepsisine dizilir tepsinin içine de 4-5
su bardağı su eklenir. Fırının üst tarafı ısıtılır.200 C ve tepsi fırına
yerleştirilir. Tepsinin içine su eklenmesinin sebebi sütlaç alt kısımdan pişip
lapa olmasın. Üzeri kızaran sütlaç fırından alınır soğuduktan sonra servis
yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder