28 Mart 2014 Cuma

 
 
FIRIN SÜTLAÇ
 



Arkadaşlar; fırın sütlacı çok seviyorum ve Osmanlı usulü sübye kullanarak yapıyorum . Burada dikkat edilmesi gereken şey sübyeyi fazla kullanmamak gerekir. Çünkü bekledikçe sütlaç lapalaşıyor.
Eğer sütlaç piştikten sonra hemen yenilecekse kıvamı hafif sulu ayarlanmalı. Eğer bekleyecekse bozadan biraz daha sıvı olmalı çünkü pirinçler bekledikçe sütü emecek ve lapalaşacakltır. Afiyet olsun:))))

MALZEMELER:
1 kg. süt
2 yemek kaşığı baldo pirinç
180 gr. şeker(miktarı isteğe bağlı kontrollü kullan)
65-75 gr. pirinç unu(su ile incelt bozadan ince olsun)
60 gr.  sübye( 1 çay bardağı pirinci yıkayıp 1 su bardağı soğuk suyun içinde 1 gece yada 3- 4 saat bekletelim yumuşasın ve rondodan geçirin pürüzsüz su olsun)
1 paket vanilya
EĞER SÜBYE KULLANILACAKSA NİŞASTA KULLANILMASIN.(ikisi aynı anda kullanılmaz)
HAZIRLANIŞI:
Kenarda yıkanmış süzülmüş pirinç,2 su bardağı suda haşlanır.(iyice pişirilir)Sütü tencereye alalım.  Haşlanmış  pirincin  içine  1 kepçe sıcak süt  ekleyip karıştıralım bu karışımı sütün içine katalım. kaynatalım. 5 dk. sonra şekerini ekleyip  kaynatmaya devam  edelim. Şeker eridikten  sonra  sübyeyi  ekleyip karıştıralım, göz  göz olana kadar  kaynatalım. Kıvamı boza gibi olsun içine ister vanilya , isterseniz çay kaşığının ucu ile dövülmüş damla sakızı kullanabilirsiniz. Ocaktan aldıktan sonra ister tek porsiyonluk folyolara yada güveçlere paylaştırılır. (Folyonun ve güveçlerin dibi ıslatılır ters   çevrilir ki  suyu aksın.)Paylaştırılan sütlaçlar fırın tepsisine dizilir tepsinin içine de 4-5  su bardağı su eklenir. Fırının üst tarafı ısıtılır.200 C ve tepsi fırına yerleştirilir. Tepsinin içine su eklenmesinin sebebi sütlaç alt kısımdan pişip lapa olmasın. Üzeri kızaran sütlaç fırından alınır soğuduktan sonra servis yapılır.
 

Hiç yorum yok: