BEYKOZ KEBABI
Arkadaşlar; bu tarif karnıyarığa benziyor fakat arada dünyalar kadar fark var. Bu tarifi yaptıktan sonra, lezzet ve görüntü olarak karnıyarık bu tarifin yanında hafif kalıyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus, bu yemek yapıldıktan sonra üzerindeki kaşar fırınlanınca hemen servis edilmeli. bekletilmemeli. Afiyet olsun:)))
MALZEMELER:
12-13
Adet patlıcan (küçük tek kişilik )
1 kg
kuşbaşı et dana (hafif yağlı)
3-4
Adet soğan (yemeklik doğra)
6-7
Adet domates (kabuklarını soy küp doğra)
1 su bardağı sıvı yağ
1 avuç taze kaşar rendesi
Tuz,
pul biber, muskat rendesi
2-3
diş ufak sarımsak
1-2 dal dereotu ince kıyılmış (isteğe bağlı)
ÜZERİNİN
PÜRESİ:
MALZEMELER:
4
Adet orta boy patates
1-1,5
su bardağı süt (kontrollü kullan sıvı olmasın)
½ yemek kaşığı tereyağı
Muskat
rendesi, tuz
HAZIRLANIŞI:
Tereyağını
tencerede erit. Ezdiğin patatesi kavur. Yavaş yavaş sütü ekle, parçalayıcı ile
püre kıvamına getir.(Kesinlikle pütürlük kalmasın).Baharatını ekle, karıştır
SOSUNUN
HAZIRLANMASI:
1
yemek kaşığı domates salçası
½
yemek kaşığı biber salçası
3-4
diş dövülmüş sarımsak
1
yemek kaşığı tereyağı
1
yemek kaşığı sıvıyağ
1
Adet kesme şeker (ekşi olmaması için)
Yağı
ısıt, sarımsağı ekle, salçaları ekle kavur .4 su bardağı su ekle ve şekeri
ekle, kaynat. Altını söndür.
HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları
alacalı soy, karın kısmından uç kısımlara 3 parmak kalana kadar kes.(Eğer patlıcanlar uzun ise
ortadan ikiye kes.
Derin bir kâseye su
doldurup içine 1 yemek kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyelim. Elimizle
karıştırıp eritelim. Patlıcanları kasenin
içine alıp karıştıralım ki her tarafı su ile ıslansın. Üzerine ağır
tabak kapatalım ki suyun üzerine
çıkmasın.(Bu işlemin amacı patlıcanın kararmadan yağı az çekerek kızarması)Eti tencereye
alalım, yağ eklemeden kendi yağı ve suyu ile kavrulur. Et kendi suyunu bırakıp
çektikten sonra yemeklik doğranmış soğan ,sarımsak eklenir. 2-3 yemek kaşığı
sıvı yağ eklenir.2-3 dk. pişirilir, domates eklenir, domatesler suyunu bırakana
kadar kavrulur. İnce doğranmış yeşilbiber eklenir. Tuzu, pul biberi, taze
çekilmiş karabiber eklenir. Karıştırıldıktan sonra ,1 su bardağı sıcak su
eklenir, etler yumuşayana kadar pişirilir. Derin bir tencerede bol yağda iyice
suyu sıkılmış ,ıslaklığı peçete ile alınmış patlıcanlar kızartılır ve havlu
kağıdın üzerine çıkartılır ki fazla yağı kalmasın. Kızartılan patlıcanlar fırın
tepsisine dizilir. Patlıcanların yarık kısımlarına pişirilen etten doldurulur. Etli
harcın üzerine hazırlanan salçalı sosun yarısı dökülerek et ıslatılır. Kalan sosun içine
1 su bardağı sıcak su eklenerek karıştırılır. Tepsinin dibine dökülür ki patlıcanlar
kurumasın. Ve tepsinin dibine dökülür ki et
kuru olmasın. Etin üzerine patates püresi yayılır. Fırın 200 C ısıtılır.
Yemek 20-25 dk. fırınlanır. Patateslerin üzeri biraz kızardıktan sonra fırından alınır.Rende kaşar pürenin üzerine yayılır, pişerken kurumasın. Peynir eriyene kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Bu yemek hemen servis yapılmazsa kaşarlar
soğuyunca lastik gibi olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder