28 Mart 2014 Cuma


 BEYKOZ KEBABI




 
 
 
Arkadaşlar; bu tarif karnıyarığa benziyor fakat arada dünyalar kadar fark var. Bu tarifi yaptıktan sonra, lezzet ve görüntü olarak karnıyarık bu tarifin yanında hafif kalıyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus, bu yemek yapıldıktan sonra üzerindeki kaşar fırınlanınca hemen servis edilmeli. bekletilmemeli. Afiyet olsun:)))
 
MALZEMELER:
12-13 Adet patlıcan (küçük tek kişilik )
1 kg  kuşbaşı et dana (hafif yağlı)
3-4 Adet  soğan (yemeklik doğra)
6-7 Adet  domates (kabuklarını soy küp doğra)
1  su bardağı sıvı yağ
1  avuç taze kaşar rendesi
Tuz, pul biber, muskat rendesi
2-3  diş  ufak  sarımsak
1-2 dal dereotu ince kıyılmış (isteğe bağlı)
 
ÜZERİNİN PÜRESİ:
MALZEMELER:
4 Adet  orta boy patates
1-1,5  su bardağı süt  (kontrollü kullan sıvı olmasın)
½  yemek kaşığı tereyağı
Muskat rendesi, tuz
HAZIRLANIŞI:
Tereyağını tencerede erit. Ezdiğin patatesi kavur. Yavaş yavaş sütü ekle, parçalayıcı ile püre kıvamına getir.(Kesinlikle pütürlük kalmasın).Baharatını ekle, karıştır
SOSUNUN HAZIRLANMASI:
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
3-4 diş dövülmüş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 Adet kesme şeker (ekşi olmaması için)
Yağı ısıt, sarımsağı ekle, salçaları ekle kavur .4 su bardağı su ekle ve şekeri ekle, kaynat. Altını söndür.
HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları alacalı soy, karın kısmından uç kısımlara 3 parmak kalana kadar kes.(Eğer patlıcanlar uzun ise ortadan ikiye kes.
Derin bir kâseye su doldurup içine 1 yemek kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyelim. Elimizle karıştırıp eritelim. Patlıcanları kasenin  içine alıp karıştıralım ki her tarafı su ile ıslansın. Üzerine ağır tabak kapatalım ki  suyun üzerine çıkmasın.(Bu işlemin amacı patlıcanın kararmadan yağı az çekerek kızarması)Eti tencereye alalım, yağ eklemeden kendi yağı ve suyu ile kavrulur. Et kendi suyunu bırakıp çektikten sonra yemeklik doğranmış soğan ,sarımsak eklenir. 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir.2-3 dk. pişirilir, domates eklenir, domatesler suyunu bırakana kadar kavrulur. İnce doğranmış yeşilbiber eklenir. Tuzu, pul biberi, taze çekilmiş karabiber eklenir. Karıştırıldıktan sonra ,1 su bardağı sıcak su eklenir, etler yumuşayana kadar pişirilir. Derin bir tencerede bol yağda iyice suyu sıkılmış ,ıslaklığı peçete ile alınmış patlıcanlar kızartılır ve havlu kağıdın üzerine çıkartılır ki fazla yağı kalmasın. Kızartılan patlıcanlar fırın tepsisine dizilir. Patlıcanların yarık kısımlarına pişirilen etten doldurulur. Etli harcın üzerine hazırlanan salçalı sosun yarısı dökülerek et ıslatılır. Kalan  sosun  içine 1 su bardağı sıcak su eklenerek karıştırılır. Tepsinin dibine dökülür ki patlıcanlar kurumasın. Ve  tepsinin dibine dökülür ki  et  kuru olmasın. Etin üzerine patates püresi yayılır. Fırın 200 C ısıtılır. Yemek 20-25 dk. fırınlanır. Patateslerin üzeri biraz kızardıktan sonra fırından alınır.Rende kaşar pürenin üzerine yayılır, pişerken kurumasın. Peynir eriyene kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Bu yemek hemen servis yapılmazsa kaşarlar soğuyunca lastik gibi olur.

Hiç yorum yok: