21 Mart 2014 Cuma

 
NOHUTLU PİLAV
 
 
 
Arkadaşlar; standart bildiğimiz nohutlu pilav. Benim sizlere tavsiyem lütfen nohutları konserve kullanmayın. Kendiniz haşlayın.(Sizlere belki komik gelecek ama ben nohutları haşladıktan sonra kabuklarını soyarım. Sebebi de pilavın suyu kaynadıkça kabuklar ayrılıyor ve hoş görüntü olmuyor. Kursiyer arkadaşlarda kabuları soyduğumu duyunca ilk etapta şaka yaptığımı sandılar ama piştikten sonra hak verdiler. afiyet olsun......
 
MALZEMELER:
  6 su bardağı kaynar su
4 su bardağı baldo pirinç
3-4 damla limon suyu (parlaklık)
3 yemek kaşığı tereyağ
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ( tereyağ ağır olmasın)
2 su bardağı haşlanmış nohut
2  adet tavuk bulyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet Kesme şeker (tane tane dökülsün diye)
Tavuk suyu yada tavuk bulyon
2-3 damla limon suyu (pilavın beyaz olması için)
6-7 dal dereotu
HAZIRLANIŞI :
Pirinci ayıkladıktan sonra derin bir kasenin içine sıcak su bir yemek kaşığı tuz koyalım tuzu erittikten sonra pirinci suyun içine koyup 15 dakika bekletelim. Pirinci süzgeçle süzelim bol su ile 1-2 dakika yıkalım. Önce sıvıyağ ardından tereyağı eritelim. Yağ hafif köpürünce pirinci içine katalım. Tane tane şeffaf bir görüntü olana kadar kavuralım. Üzerine biraz tuz ekleyelim. Bu kavurma işleri 5 dakika sürsün. 6 su bardak suyu bir kâseye koyup içine bulyon, şeker ve limonu ekleyelim ve hepsini eriyene kadar karıştıralım. Haşlayıp kabuklarını soyduğumuz nohutu da ekleyelim. Kapağı kapatalım, kaynarı çıktıktan sonra suyu çekene kadar yüksek ateşle pişirip ardından altını kısalım. Tahta kaşıkla kenarlardan ortaya doğru pirinci kırmadan karıştıralım. Tahta kaşıkla pilavın ortasını açalım , ortasının dibinde hiç su yoksa pilavın altını kapatalım üzerine havlu kağıt yada bir havlu serip en az 10 dakika demlendirelim. Üzerine derotunu ilave edelim.
DİP  NOT:
 
Bir tencereye akşamdan su –tuzu ekleyip nohutla beraber kaynatalım. Altı kapatılır aynı suyun içinde 1 gece bekletilir. Sabahleyin nohut biraz daha kaynatılır. Piştikten sonra süzülür. (pilavla beraberde pişeceği için) kabukları soyulur.
 
SERVİS ÖNERİSİ:
Kek kalıbını şekil vermek için kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: